Burgers: Banken moeten geld blijven lenen

Afgelopen maandag liet Minister van Economische zaken (Van der Hoeven) al weten dat ze zich ergert aan het feit dat banken terughoudend zijn geworden met het verstrekken van krediet. Nu laten de Nederlanders dat ook weten.

Uit onderzoek van de Telegraaf blijkt nu dat ook burgers van Nederland zich ergeren aan de houding van de banken. Bijna 90% van de ondervraagde is het eens dat er sancties moeten komen voor banken die “terughoudend” zijn geworden met het verstrekken van krediet.

Banken willen eerst hun eigen balans “mooi” maken voor het eind van het jaar voordat ze weer krediet gaan verstrekken word hen verweten. Dit terwijl het bedrijfsleven in moeilijkheden verkeert omdat ze nauwelijks meer aan krediet kunnen komen.

Het vertrouwen van de ondervraagde in de banken is de afgelopen maanden ernstig gedaald. Zo vond 87% van de ondervraagde dat Fortis ernstig gefaald heeft, op de tweede plaats komt ABN met 57% en tot slot de combinatie ING-Postbank met 46%

Ook werd gevraagd welke banken het goed hebben gedaan, met stip op nummer 1 staat de Rabobank met 59%. Direct gevold door de DSB bank.

Ook werd gevraagd wie de ondervraagde nu als schuldige zien voor het omvallen van de banken. Ruim 96% gaf aan dat de bestuurders en de directie van de banken schuldig zijn. Daarnaast deelt driekwart van de ondervraagde de mening van de SP en VVD die een parlementaire enquête willen naar de rol van toezichthouders, bankiers en politici in de kredietcrisis.

Ook bestond er onder de ondervraagde een groot draagvlak (95%) om bestuurders uit de financiële sector die verdacht worden van strafbare feiten gerechtelijk te laten vervolgen, in Amerika bestaat die mogelijk al.

Gepubliceerd op 5 december 2008 om 1:00 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren