Renteloze lening

Fiscaal gunstig geld lenen en ook geld lenen van familie of lenen aan familie. Een renteloze lening kan de uitkomst zijn.

Een renteloze lening kan worden verstrekt door familie. Aangezien het lastig is om voor studenten geld te lenen (studentenlening) dan kan familie uitkomst bieden.

Het geld wordt uitgeleend tegen 0% rente, een contract dient te worden opgemaakt en hierin hoort te staan dat het bedrag direct opeisbaar is. Na afronding van de studie kan het geleende bedrag beetje bij beetje worden kwijtgescholden of terugbetaald.

Let wel op, dat het geleende bedrag altijd opeisbaar is en dat ook deze schuld daadwerkelijk afgelost kan worden als de Belastingdienst hier navraag naar doet.

Een onderhandse akte is meestal voldoende, het melden bij de Belastingdienst is aan te raden. Vraag ook advies aldaar, aangezien het hun vak is kennen ze alle ins & outs en helpen ze u uiteraard graag verder.

Voor- en nadelen renteloze lening

Pluspunten
  • Aangezien er geen geld word geschonken, hoeft u geen schenkingsrechten te betalen. Het principe is namelijk dat de lening terugbetaald kan en gaat worden.
  • Er ontstaat een schuld in BOX 3. Dit kan voordelig zijn in sommige gevallen.
Minpunten
  • Het geleende bedrag moet altijd terug kunnen worden betaald. Vrij lastig, omdat u juist geld leent omdat u het niet heeft.
  • De verstrekker van de lening zal worden belast met een zgn. Vermogensheffing terwijl ze het geld hebben uitgeleend.

Renteloze lening vergelijken

Vergelijk renteloze lening met