Hypothecaire lening

De hypothecaire lening kan alleen worden verbruikt voor het verbouwen of verbeteren van uw huis. Het is goedkoper geld lenen doordat u een echt onderpand heeft en een duidelijk, nuttig, bestedingsdoel.

De hypothecaire lening is feitelijk hetzelfde als een hypotheek, echter de benaming hypothecair krediet of hypothecaire lening duikt vaak op in Belgie of met betrekking tot een 2e hypotheek.

Een hypothecaire lening met betrekking tot geld lenen is vaak een tweede hypotheek die men kan afsluiten om in het bestaande onroerend goed te investeren. Denk aan het financieren van een verbouwing, financieren van een keuken of in sommige gevallen voor het opknappen van een tuin.

Doordat u investeert in uw onroerend goed met als doel waardevermeerdering is het aannemelijk dat uw hypothecaire lening goedkoper is dan alle andere vormen van leningen of een consumptief krediet (doorlopend krediet en persoonlijke lening).

De maximale hypothecaire lening berekent uw bank op basis van uw eigen ingebrachte geld en het inkomen van u en eventueel uw partner. Daarnaast speelt uw registratie bij het BKR een rol. De verstrekker van de hypothecaire lening wil zekerheid boven alles en zal zijn rentes daar op afstemmen.

Voor- en nadelen hypothecaire lening

Pluspunten
  • Relatief goedkoop geld lenen door het onroerend goed wat als onderpand kan dienen.
  • Relatief goedkoop geld lenen doordat u investeert in uw bestaande onroerend goed.
Minpunten
  • Kan worden afgesloten op basis van overwaarde, met wisselende huizenprijzen brengt dit risico's mee.
  • Uw huis is het onderpand, vallen er zekerheden weg dan heeft de bank in het ergste geval het recht om uw onroerend goed te verkopen.

Hypothecaire lening vergelijken

Vergelijk hypothecaire lening met