Goedkope creditcards bestaan niet

Goedkope creditcards: Hoe makkelijk het ook kan zijn, goedkoop zijn creditcards nooit. Voor het plastic geld en dit gemak betaalt u vaak de hoofdprijs.

Laten we allereerst het onderscheid maken tussen een klantenkaart en een creditcard. Veel consumenten halen dit door elkaar, want met een klantenkaart kunt u ook vaak op afbetaling goederen kopen. Echter worden deze klantenkaarten niet direct door een bank verstrekt. Een creditcard wel, deze worden uitgegeven door banken en creditcardorganisaties als American Express, VISA of Mastercard.

Hoewel kredietkaarten reeds in 1950 al waren uitgevonden moeten goedkope creditcards nog steeds komen.

De kosten van een creditcard zijn flink en beginnen al bij de jaarlijkse kosten. Die beginnen van enkele tientjes tot meer dan 100 euro per jaar. Een extra creditcard bieden ze u ook graag aan, ideaal voor uw partner maar ook hiervoor dient u weer jaarlijkse kosten te betalen.

Het gemak van uw creditcard is gelijk het grote gevaar, voor u het weet heeft u uw limiet bereikt. Wellicht meer dan u die maand wilde of kon uitgeven. De uitgever van uw creditcard brengt u een flinke rente in rekening, ook als u de maand erna uw uitgaven direct kunt betalen.

Nog duurder wordt het als u de uitgaven van die bewuste maand in termijnen moet terugbetalen. Ook al ligt het maximum op 16% rente, dit is nog steeds vele malen meer als bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

De creditcard van Dirk van den Broek haalde bijvoorbeeld het nieuws in 2007. De supermarkt die als goedkoop te boek staat bracht een creditcard uit. Makkelijke manier van klantenbinding en om nog iets extra's te verdienen. Iets extra's? De rente die Dirk van den Broek op creditcard betalingen in rekening liet brengen lagen tussen de 15% en 17%!

Uiteraard hebben creditcards ook voordelen, soms is het eerste jaar gratis of gratis creditcards voor uw partner en zijn bij sommige creditcardmaatschappijen standaard alle aankopen verzekerd. Echter... een verzekering waarvoor u 16% rente betaald is een blijft een hele dure verzekering!

U wilt toch een creditcard? Prima maar neem dan de volgende tips mee zodat u niet teveel betaalt en van alle gemakken die een creditcard biedt kunt genieten:

 • Waar kunt u betalen met uw creditcard?
  Bekijk goed waar u precies kunt betalen met uw creditcard. Uw creditcard in het buitenland gebruiken? Sommige Nederlandse creditcards zijn alleen in Nederland bruikbaar. De meest geaccepteerde creditcard is de creditcard van VISA.

 • Welke extra diensten heeft u echt nodig?
  Een creditcard met gratis toegang tot de lounge op het vliegveld, overbodige luxe of broodnodig op uw zakenreis? Uw bagage tot 10.000 euro verzekerd terwijl u alleen het hoognodige meeneemt? Een hulplijn die 24 uur per dag voor u klaarstaat terwijl u verder al prima verzekerd bent?

  De creditcard maatschappijen willen u graag verwennen en de kaart exclusief maken. Interessant, maar u betaald hier wel flink voor. Bekijk goed wat u nodig heeft, een extra betaalmiddel voor onvoorziene situaties of een pas die u een hoop privileges geeft die u sporadisch of nooit zal gebruiken?

 • Wat kost de creditcard?
  Bekijk wat de jaarlijkse kosten zijn van uw creditcard. Wellicht bieden ze u een gratis creditcard voor het 1e jaar en betaalt u daarna de hoofdprijs. Daarnaast dient u creditcards te vergelijken op basis van de rente die u gaat betalen voor iedere betaling.

 • Gebruik uw creditcard alleen waar nodig!
  Accepteren ze ook uw gewone betaalpas? Laat dan uw creditcard even in uw portemonnee en bedenk wat u bespaart doordat u het geld niet tijdelijk leent maar direct betaald vanaf uw rekeningcourant.