Steeds meer starters sparen voor een woning

Uit een rapport van ING is gebleken dat starters flink wat sparen voor de aanschaf van hun eerste woning. Gemiddeld sparen ze zo’n €23.232 voor de koop van een woning, dit komt neer op €410 per maand.

Meer starters sparen door aangescherpte leennormen
Meer starters sparen door aangescherpte leennormen

Ongeveer twee derde van de starters spaart voor de aanschaf van een eerste woning. De helft van de starters wil €10.000 tot €30.000 bij elkaar sparen om een woning te kopen.

Woonlasten drukken
Volgens de ING wil bijna de helft van de starters het gespaarde geld gebruiken om de toekomstige woonlasten te drukken. De andere helft wil het spaargeld gebruiken voor de inrichting of verbouwing van de woning. Verder wordt het spaargeld ook gebruikt om de notariskosten of de kosten koper te betalen.

Aanscherping leennormen
In november werd bekend gemaakt dat de leennormen flink worden aangescherpt. Om deze reden is het voor starters steeds belangrijker geworden om te sparen voor de koop van een woning. In het nieuwe jaar kunnen starters nog minder geld lenen voor de aanschaf van een nieuwe woning. Dit geldt vooral voor mensen met lagere inkomens tot €27.000 per jaar.

Geen starterslening meer
Veel starters die een huis willen kopen, kunnen ook geen gebruik meer maken van de starterslening, want deze lening verdwijnt in veel gemeenten. Daarnaast daalt het maximale hypotheekbedrag in 2015 naar 103% van de woningwaarde. Een verbouwing kan dan niet worden meegefinancierd in een hypotheek.

Gepubliceerd op 16 december 2014 om 14:56 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren