Opgepast voor malafide lening aanbieders

Wilt u graag geld lenen? Zorg er dan voor dat u niet te maken krijgt met een malafide lening aanbieder.

Steeds vaker komt het voor dat lening aanbieders illegaal leningen verstrekken. Het is daarom erg belangrijk altijd alert te zijn op hetgeen dat u wordt aangeboden. Eerst en vooral is het van belang te controleren of de financiële dienstverlener beschikt over een AFM-vergunning verstrekt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Wet financieel toezicht (Wft) verplicht dienstverleners te beschikken over zo’n vergunning.

Controle op AFM-vergunning

Op Lening & Geld Lenen was in september 2011 al te lezen dat er onderzoek werd gedaan naar malafide kredietverstrekkers. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) naar leningen die werden aangeboden tegen woekerrentes. Daarbij speelden men vooral in op mensen die vanwege een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) nergens geld meer konden lenen. Vaak maken deze illegale aanbieders gebruik van het feit dat deze mensen naarstig opzoek zijn naar aanbieders voor een lening. Leningen met aantrekkelijke voorwaarden en rentepercentages zijn dan voor de consument erg verleidelijk.

Trap hier echter niet in en controleer de aanbieder op een AFM-vergunning. In het register van de AFM vindt u precies over welke AFM-vergunningen financieel dienstverleners beschikken. Door dit te controleren weet u zeker dat u geen zaken doet met een voorstander van illegaal geld lenen. Wees ook alert op vage telefoontjes of mails waarbij van tevoren een verzekeringspremie over de lening moet worden betaald. De geduldige kredietverstrekker is na het ontvangen van de premie nergens meer te vinden, zonder ooit een cent uit te lenen.

Voorwaarden lening

Niet alleen de controle van een AFM-vergunning is van belang wanneer u een lening gaat afsluiten. Het is namelijk ook belangrijk de voorwaarden van een lening te controleren zoals de rente, aflossing, kosten en looptijd. Daarnaast moet u zorgen dat de persoonlijke situatie in orde is en u de maandlasten van de lening kan dragen. Zorg er daarom voor dat u een verstandige looptijd kiest en u verantwoord geld leent.

De toekenning van leningen door serieuze aanbieders wordt als gevolg van malafide praktijken erg bemoeilijkt. Daarom presenteren steeds meer lening aanbieders hun producten in andere vormen. Dit zorgt er echter voor dat consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Let er daarom op dat u zich vooraf zorgvuldig laat informeren alvorens een lening af te sluiten. Een kleine rentebesparing kan namelijk de totale kosten van de lening aanzienlijk reduceren.

Heeft u nog twijfels? Lees dan ook eens De 10 gouden leen regels en zorg er voor dat u bewust leent of helemaal niet.