Bedrijven gaan vaker onderhands geld lenen

De onderhandse lening, veel mensen hebben er misschien nog nooit eerder over gehoord terwijl anderen er opnieuw maar wat graag gebruik van maken. Niet alleen bij consumenten, maar ook bij bedrijven lijkt onderhands lenen weer helemaal terug van weggeweest.

Onderhandse lening weer populairder
Onderhandse lening weer populairder

De manier waarop een bedrijf onderhands geld kan lenen verschilt nogal in vergelijking met particulieren. Bedrijven kunnen onderhands (en dus buiten een bank om) geld lenen door een beroep te doen op de mogelijkheden van verzekeraars en pensioenfondsen. Verschillende grote bedrijven waaronder het Zeeuwse Breskens van Vroon, maar ook vastgoedbedrijf Vastned en de bekende zuivelcoöperatie Friesland Campina hebben aangegeven vanaf heden hun financiële middelen te gaan zoeken op de onderhandse leningmarkt.

Opgedroogde markt
Bedrijven zoals net vernoemde konden tot aan het begin van de vorige eeuw een keuze maken uit een groot aanbod aan onderhandse kredietmogelijkheden op de Nederlandse markt. Vandaag de dag is het aanbod evenwel zeer beperkt, toch kan worden vastgesteld dat diverse ondernemingen hier terug het meeste voordeel in zien.

"In vroegere tijden was de markt voor onderhandse kredieten tussen met name verzekeraars en pensioenfondsen en bedrijven zeer omvangrijk. Het was toen gewoner om op deze manier geld te lenen voor grote investeringen dan aan te kloppen bij een bank. Nadat de euro werd geïntroduceerd kwam daar verandering in en droogde de markt op", aldus Rabo-bankier Evertjan Manuels.

70 miljoen euro krediet bij Delta Lloyd
Breskens van Vroon, het bedrijf waarvan eerder in dit artikel reeds sprake was koos er recent voor om een investering te doen waarvan de kost voor de baat uitgaat. Het betrof een investering van 70 miljoen euro. Het bedrag dat nodig was om deze investering uit te kunnen voeren werd geleend bij Delta Lloyd.

Onderhandse lening voor particulieren
Niet alleen onderhands geld lenen voor bedrijven wordt opnieuw populairder, ook onder consumenten blijkt de onderhandse lening weer helemaal terug van weggeweest. Dit kan worden vastgesteld ondanks de lage rentes die in rekening worden gebracht. Bij een onderhandse lening voor consumenten wordt er eveneens voor gekozen om niet bij een bank te lenen, maar wordt een beroep gedaan op vrienden of familie. Door middel van een onderhandse kredietovereenkomst kan dan een bepaald geldbedrag worden verkregen, al dan niet mits betaling van een bepaalde rente.

Gepubliceerd op 1 oktober 2015 om 13:56 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren