De vijf slechtste redenen om geld te lenen

De Belgen hebben zich de afgelopen maanden massaal in de schulden gestoken. Ruim 7% van de Belgen staat bekend als een wanbetaler en kan zijn lening dus niet op tijd terug betalen. Tijdschrift Netto vond het tijd voor een onderzoek naar de slechtste redenen om een lening aan te gaan.

De slechtste redenen om een lening aan te gaan
De slechtste redenen om een lening aan te gaan

Geld lenen? Liever niet voor de volgende top 5 van slechtste redenen voor een lening, uitgewerkt door het Belgische tijdschrift Netto. Wilt u toch geld lenen, kijk dan altijd even naar de 10 gouden leen regels van Lening & Geld lenen zelf.

1. Vakantie
Als u niet veel geld heeft, maar toch op vakantie wilt, kunt u hiervoor een vakantiekrediet aanvragen. U kunt dan op vakantie, maar u bent waarschijnlijk wel de rest van het jaar aan het afbetalen. Mocht u een lening met een hele korte looptijd afsluiten voor een vakantie, houdt dan rekening met extreem hoge rentepercentages.

2. Nieuwe auto
Een nieuwe auto is een slechte investering. Zo daalt de waarde van de auto enorm op het moment dat u ermee wegrijdt bij de garage. Een autolening is dus geen goed idee. U moet een lange tijd afbetalingen doen, terwijl uw auto veel sneller in waarde daalt. U heeft daardoor dus geen onderpand voor uw lening. Vaak is een financieringsaanbod van uw dealer een beter alternatief.

3. Huwelijk
Als het goed is trouwt u maar één keer. Logisch dat u daar een groot feest van wil maken. Maar om daar nou een enorme lening voor af te sluiten is niet zo heel verstandig. U begint uw toekomst als koppel financieel niet erg sterk als u een schuld heeft. Een huis kopen, of andere grote aankopen doen kunnen belemmerd worden door een lening bij een bank. Als u echt geld wilt lenen voor uw huwelijk kunt u dat misschien beter bij familie of vrienden proberen.

4. Een vriend helpen
Natuurlijk is het heel attent om een vriend uit de brand te willen helpen die financieel even krap zit. Helaas kan de afbetaling van de lening de vriendschap ernstige schade toebrengen. Als uw vriend de lening niet terug betaald, bent u niet alleen uw geld kwijt, maar ook uw vriendschap. Probeer ook bij leningen aan vrienden een soort van contract op te stellen, zodat u, mocht dit nodig zijn wel stappen kunt ondernemen, om uw geld alsnog terug te krijgen.

5. Aandelen
Hoe goed u zich er ook in verdiept, aandelen kopen is altijd een gok. De kans bestaat dat uw aandelenportefeuille niet genoeg rendement opbrengt om zowel de schuld als de interest af te betalen. En zelfs als u wel succes heeft, moet u het goed doen op de beurs om de kosten van de lening er uit te halen.

Gepubliceerd op 14 oktober 2010 om 10:12 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren