Engelsen kopen steeds vaker op afbetaling

Volgens recente cijfers van het Engelse onderzoeksbureau, Finance & Leasing Association (FLA), kopen steeds meer consumenten grote aankopen op afbetaling. Daarnaast zijn een lening via de creditcard en persoonlijke leningen de populairste vormen van consumentenkrediet in Engeland.

Engelse consumenten kiezen vaker voor kopen op afbetaling dan voor een lening
Engelse consumenten kiezen vaker voor kopen op afbetaling dan voor een lening

Shoppers in Engeland kopen steeds vaker op afbetaling, recente cijfers van FLA signaleren een stijging van 28%. Consumenten lenen daarnaast vaak via een creditcard of persoonlijke lening, dit aantal steeg dit jaar met slechts 1%. Onderzoeksbureau FLA zag ook het aantal autoleningen stijgen met een groei van 24%, gevolgd door een tweede hypotheek (17%).

Een financieel adviseur bij Think Money geeft een mogelijk verklaring: “Het kopen op afbetaling is verder gestegen en ligt voornamelijk aan het gemak waarmee tv’s en huishoudelijk apparaten gekocht kunnen worden. De deals ‘Koop nu, betaal later’ zijn voor veel consumenten nuttig in geval van nood, bijvoorbeeld als de vriezer kapot gaat. Het geeft consumenten tijdelijk het idee geld te besparen, ook al is er sprake van een grote investering.”

“Echter, consumenten moeten goed kijken naar de werkelijke rente die men betaalt. In veel gevallen is dit hoger dan een lening of een creditcard tarief.”

Ondanks de snelle groei van het kopen op afbetaling, blijven lenen via de creditcard en persoonlijke veruit de meest populaire vormen van consumentenkrediet in Engeland. Afgelopen jaar werd er in Engeland voor bijna 3 miljard pond geleend. Daarbij was de autolening het populairst met een totaal van 1,4 miljard pond en werd er voor 249 miljoen pond gekocht op afbetaling.

Gepubliceerd op 24 juli 2012 om 15:22 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren