NVF: Autolening 'zonder rente' moet duidelijker

Autofinanciers zouden consumenten beter inzicht moeten geven in de werkelijke hoogte van de rente die zij betalen bij het afsluiten van kredieten die als ‘lening zonder rente’ worden aangeboden. De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) pleit dan ook voor een transparant aanbod.

Rente autolening moet op transparante wijze aan consument worden getoond
Rente autolening moet op transparante wijze aan consument worden getoond

De consumenten zouden een beter inzicht moeten krijgen in de autolening ‘zonder rente’. De NVF vindt dat autofinanciers duidelijk moeten zijn over de werkelijke hoogte van de rente die consumenten over de lening betalen. “Ook deze financieringsmaatschappijen moeten verplicht worden om de daadwerkelijke rente op transparante wijze aan de consument kenbaar te maken”, aldus NVF.

Ook wijst de NVF op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die aangeven dat het uitstaande kredietsaldo van merkgebonden autofinanciers in de eerste vier maanden van dit jaar met 6,25% is gestegen naar 1,4 miljard euro.

Volgens de NVF is een auto kopen en pas over twee jaar betalen zonder rente mooier dan het lijkt. “In werkelijkheid moet toch iemand de rente en kosten van de geldleningen terugbetalen. In het geval van een autofinanciering 'zonder rente' doen de fabrikant, de importeur of de dealer dat. In alle gevallen leidt dat tot een verborgen prijsverhoging voor de auto zelf. Het probleem is dat de consument de hoogte hiervan niet kent en dus ook niet kan beoordelen of deze financieringsvorm voor hem interessant is.”

Carel In der Hees, NVF-voorziter, stelt dan ook dat er bij autoverkoop, als de lening op basis van execution only wordt afgesloten, van klantbelang geen sprake is. Hij vindt dan ook dat autofinanciers een verplichte melding moeten doen van een jaarlijks kostenpercentage. Deze verplichte melding geldt namelijk ook al voor alle lening aanbieders.

Gepubliceerd op 3 juli 2012 om 8:42 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren