Piloten in de problemen door hoge lening

ABN Amro is door een groep van zestig jonge piloten voor de rechter gesleept. De piloten kunnen hun hoge lening niet afbetalen doordat ze te weinig verdienen of werkeloos zijn. Daarnaast had de bank volgens de piloten hun nooit zo veel geld mogen lenen.

Een groep van zestig jonge piloten vindt dat de ABN AMRO Bank hen een te hoge lening heeft verstrekt om hun opleiding te kunnen volgen. De groep daagt de bank nu voor de rechter omdat ze lening voor hun studie niet kunnen afbetalen. ABN Amro heeft de piloten een lening van een ton verstrekt, en daar leenden ze nog eens 50.000 euro bij om tijdens hun opleiding de rente te betalen. De bank zou met de werkeloze piloten in gesprek zijn en zoeken naar ‘passende oplossingen’.

Een van die oplossingen is volgens de ABN Amro dat de lening over een langere periode afgelost kan worden. Daarnaast zou de bank hebben aangeboden de rente tijdelijk te bevriezen, zodat de schulden voor de piloten niet verder oplopen.  Toch wil de advocaat van de groep Frank Olberts niet langer wachten op de bank. “Veel van deze mensen zouden nog beter af zijn in de schuldsanering. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dus wij gaan eisen dat de lening wordt teruggebracht naar aanvaardbare proporties”, aldus Olberts.

De piloten zouden in de problemen zijn geraakt doordat het gros zonder baan zit of te weinig verdiend. Piloten bij prijsvechter Ryanair krijgen veel minder dan bij onder andere KLM. De ABN Amro verwacht echter dat de markt weer aantrekt en dat er op termijn voldoende werk is voor alle afgestuurde piloten. Een woordvoerder wees er tevens op dat de piloten hun lening wel kunnen afbetalen en dat de ABN Amro de piloten in spe en hun ouders wel degelijk heeft voorgelicht over de risico’s.

Olberst wijst op een recente uitspraak rondom overkreditering waarin de bank de rente moest vergoeden. Naar verwachting dient de zaak over enkele weken bij de rechtbank in Amsterdam. De advocaat van de jonge piloten wil dat de hoogte van de lening wordt teruggebracht tot de ‘proporties die voor normale mensen af te betalen zijn’. Daarnaast zou er een passende betalingsregeling voor de piloten moeten worden getroffen.

Gepubliceerd op 6 november 2013 om 10:55 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren