Rood staan is minder populair

Het gemiddelde leenbedrag daalt en steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om niet rood te staan. Dit is een goede ontwikkeling, want roodstand is namelijk slecht voor de eigen portemonnee. Ook al is het een gemakkelijke manier van geld lenen, toch heeft het een groot nadeel; het is namelijk erg duur.

Rood staan is niet in trek
Rood staan is niet in trek

Rood staan is de makkelijkste manier van geld lenen, omdat je helemaal niets hoeft te tekenen. Je neemt gewoon meer geld op dan dat er op je rekening staat. Ook al is het voor veel mensen verleidelijk om hier gebruik van te maken, doet men het niet meer zo snel als voorheen. Ruim 58 procent van de Nederlanders heeft dit jaar nog geen één keer rood gestaan. Dit is gebleken uit een onderzoek van Wijzer in Geldzaken.

Langere termijn trend
Niet roodstaan is een langere termijn trend. Uit een eerder onderzoek dat werd uitgevoerd door de Autoriteit Consument & Markt is gebleken dat tussen 2009 en 2013 minder Nederlanders er voor kozen om rood te staan. Daarnaast was het bedrag dat ze op een roodstaande rekening leenden gedaald naar 1124 euro. Dit is een daling van 9 procent.

Duurder dan een lening
Rood staan is duurder dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij de meeste banken betaal je tussen de 8,4 en 14,1 procent aan rente. Veel banken laten het rentepercentage ook afhangen van het bedrag dat je maximaal rood mag staan. Onlangs gaf minister Dijsselbloem al aan dat consumenten dienen te beseffen dat geld lenen echt wel een prijs heeft. Dijsselbloem zei dit naar aanleiding van een aankondiging van de SNS Bank om bij klanten die rood staan de eerste drie dagen geen rente in rekening te brengen. Volgens hem moet rood staan op een bankrekening niet gratis zijn. Hiermee wordt een verkeerd signaal aan de consumenten afgegeven.

Rood staan wordt pas echt een probleem wanneer dit het hele jaar voordoet. Als je het slechts sporadisch doet, omdat je salaris nog niet binnen is en je wel je hypotheek moet betalen dan is er niet zo veel aan de hand. Je betaalt pas een hoog bedrag voor rood staan als je dit het hele jaar doet. Het bedrag dat je per dag moet betalen is veel lager. Van een paar dagen roodstaan word je dus niet gelijk arm.

Lening is voordeliger
Als je ineens een dure uitgave moet doen, waarvoor je niet genoeg geld hebt dan is het verstandiger om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten. De rente op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is namelijk een stuk lager dan de rente die over roodstand wordt gerekend.
 

Gepubliceerd op 15 oktober 2014 om 13:36 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren