Persoonlijke lening nog altijd in trek

Uit kerncijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de persoonlijke lening nog altijd populair is. Het aantal uitstaande contracten bij een aflopend krediet is vanaf juli 2009 met 5.000 gestegen naar 374.000 contracten.

Aantal uitstaande contracten voor aflopend krediet stijgt
Aantal uitstaande contracten voor aflopend krediet stijgt

Het CBS heeft in de periode van 2009 tot 2011 onderzoek gedaan naar consumptief krediet. Eerder was de consument de afgelopen jaren nog voorzichtig met lenen voor consumptieve doeleinden zoals de aanschaf van een auto, meubels en elektronica. Sinds mei 2011 is er weer een stijging te signaleren van het aantal uitstaande contracten. Ook het aantal verstrekte kredieten nam met 13 miljoen euro toe. Er tekenen zich enkele duidelijke veranderingen af op de markt van consumptief krediet. Creditcards zijn namelijk minder populair geworden en ook het aantal toegezegde limieten voor een doorlopend krediet zijn gedaald.

Hoewel het aantal uitstaande contracten voor een creditcard zijn gedaald, is er een significante stijging van het aantal verstrekte kredieten. In juli 2009 stond dit aantal nog op 408 miljoen euro terwijl in juli van dit jaar een bedrag van 451 miljoen euro werd verstrekt.

De persoonlijke lening is nog altijd populair en een van de meeste voorkomende leningen in Nederland. Eerder deed de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog onderzoek naar het meest gebruikte oriëntatiemedium voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Uit dit onderzoek blijkt dat internet het meest gebruikte medium is en dat websites van banken het vaakst worden bezocht.

In tijden van financiële onzekerheden lijkt de persoonlijke lening de consument wat meer zekerheid te bieden. Daarbij heeft de hoogte van de rente voor de consument een doorslaggevende reden. Echter over de hele linie is het aantal leningen gedaald, opmerkelijk is dat mensen over het algemeen vaker rood staan bij de bank, dan dat men een consumptief krediet neemt.

Gepubliceerd op 13 september 2011 om 10:19 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren