Nederlander bekend met voor- en nadelen van geld lenen

Uit het Nationaal Leen Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van InterBank, blijkt dat het merendeel van de Nederlanders bekend is met de voor- en nadelen van geld lenen. Mensen van middelbare leeftijd, tussen de 35 en 54 jaar, staan het vaakst rood en maken het meest gebruik van een doorlopend krediet.

Rood staan populairste vorm van geld lenen
Rood staan populairste vorm van geld lenen

Zo’n 94 procent van de Nederlanders is bekend met de voor- en nadelen van lenen. Daarnaast leent zes op de tien mensen weleens geld. Dat blijkt uit het Nationaal Leen Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van InterBank door Ruigrok | NetPanel onder ruim 600 mensen vanaf 18 jaar. De bank onderzocht hoe Nederlanders denken over lenen bij een financiële instelling. Rood staan bij de bank blijkt de populairste vorm van lenen (39 procent). Drie op de tien mensen leent geld bij familie of vrienden.

Nederlanders tussen de 35 en 54 jaar staan het vaakst rood en maken ook het meest gebruik van een doorlopend krediet. “Waarschijnlijk komt dit doordat mensen van middelbare leeftijd toch meestal wat duurdere aankopen doen”, aldus Henk Jan Meijer, manager Communicatie van InterBank. Als belangrijkste voordeel van geld lenen noemt 38 procent de mogelijkheid om iets direct te kunnen kopen of betalen. Een ander voordeel is de extra financiële ruimte die lenen biedt, op het moment dat iemand krap bij kas zit.

“Consumenten snappen heel goed wat krediet is. Het onderzoek laat zien dat zij lenen geen probleem vinden, zolang er verstandig met het geld wordt omgegaan. Er is wel behoefte aan transparantie van financiële instellingen. Slechts 17% van de ondervraagden vindt transparantie bij een lening passen en daar laten financiële instellingen een kans liggen. Het is aan ons om klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Bijvoorbeeld met heldere en begrijpelijke communicatie.”

Het belangrijkste nadeel volgens driekwart van de respondenten is het betalen van rente. Meer dan de helft ziet op tegen de maandelijkse lasten die lenen met zich mee brengt. Men maakt volgens het onderzoek het meest gebruik van de kredietvormen doorlopend krediet, rood staan en kopen met een creditcard. Opvallend is dat mensen in de middelbare leeftijd (tussen de 35 en 54 jaar) vaker geld lenen of rood staan dan jongere en oudere Nederlanders.

Gepubliceerd op 16 september 2013 om 11:31 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren