Energie besparen door goedkoper lenen in Belgie

Een groene lening tegen gunstige voorwaarden of zelfs een geheel renteloze lening, daar kunnen sinds kort de inwoners van de stad Antwerpen een beroep op doen.

Voorwaarde voor deze goedkope lening is echter wel dat met het geleende geld de woning energievriendelijk word gerenoveerd. De regeling is zowel bedoeld voor eigenaren van panden evenals voor huurders.

Leningen tot 10.000 euro kunnen worden aangegaan tegen een rentepercentage van slechts 2%. De leningen worden verstrekt door het Federale Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost. Dat fonds heeft 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de stad Antwerpen, dit bedrag moet voldoende zijn om aan 250 à 300 inwoners een lening aan te bieden. Het geleende bedrag kan dan ondermeer gebruikt worden voor het aanschaffen van een energiezuinige verwarmingsketel of het plaatsen van dubbelglas voor een betere isolatie.

Inwoners van de stad Antwerpen die verwachten in aanmerking te kunnen komen voor een goedkope lening moeten een aanvraagprocedure doorlopen. De goedkope lening moet binnen 5 jaar worden afgelost en terug worden betaalt aan de stad, die stort het geleende bedrag weer door naar de federale overheid.

Het verstrekken van een goedkope lening of renteloze lening is onderdeel van het pakket van maatregelen dat het stadsbestuur van Antwerpen in het leven heeft geroepen om de CO2 uitstoot te verminderen. Andere maatregelen die de stad Antwerpen heeft genomen zijn het aanstellen van een Ecohuisdokter die bouwers en verbouwers gratis van advies verstrekt over ecologisch bouwen. Deze maand zullen de inwoners van de stad op een grootse wijze door de stad Antwerpen op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden van duurzaam wonen.

Gepubliceerd op 2 oktober 2008 om 10:42 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren