Vaker lenen bij familie, vrienden en onbekenden

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt er steeds meer geld geleend bij vrienden, familie of onbekenden. Echt officiële cijfers ontbreken, maar de AFM heeft geconstateerd dat banken minder vaak worden benaderd. Ook notarissen zien dat er steeds meer leningen worden afgesloten zonder dat er een bank aan te pas komt.

Vaker lenen van onbekenden
Vaker lenen van onbekenden

Een van de redenen waarom er minder vaak leningen bij banken worden afgesloten is crowdfunding. Er zijn tal van sites waar particulieren geld kunnen lenen van wildvreemden. Dit gebeurt dan op basis van vertrouwen. Als lener betaal je dan wel een redelijk hoge rente. Dit is 6 tot 8,5 procent. Een bekende, grotere crowdfundingsite heeft zelfs al voor 35 miljoen euro aan investeringen voor leners opgehaald.

Risico’s
Toch is geld uitlenen via een crowdfundingsite niet geheel zonder risico. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie waarschuwt hier ook voor. Als geldverstrekker heb je dan geen enkele zekerheid. Het is beter om de leenafspraken vast te laten leggen bij een notaris.

De AFM vindt deze manier van lenen een goede ontwikkeling, maar waarschuwt tegelijkertijd ook voor de risico’s. De crowdfundingsites screenen hun leners wel, maar doen dit op een minder professionele wijze als banken. Mensen die lenen via een crowdfundingsite kunnen bij een bank vaak geen lening krijgen. Dit heeft vaak een reden, zoals een negatieve BKR-codering. Het is belangrijk dat geldverstrekkers dit beseffen.

Crowdfunding is een uitkomst
Voor veel mensen is crowdfunding echt een uitkomst. Zo plaatste Marcel Benschop vorig jaar een oproep op een crowdfundingsite om hem geld te lenen voor de bouw van een huis. Van de bank kreeg hij geen hypotheek, maar online dienden zich, binnen een kwartier, 31 particuliere investeerders aan. Benschop kon 20.000 euro lenen.
 

Gepubliceerd op 19 september 2014 om 15:12 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren