Aanvragen sociale leningen België overstijgt capaciteit

Belgen welke een beperkt inkomen hebben kunnen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) terecht voor een woonlening, een sociale lening voor de aanschaf van een woning.

Sociale leningen in België erg gewild.
Sociale leningen in België erg gewild.

Met een beperkt inkomen worden huishoudens bedoeld welke een belastbaar inkomen hebben tussen de 7.720 en 30.860 euro voor alleenstaande en 46300 euro per jaar voor een gezin van minimaal twee personen. Deze huishoudens kunnen aansprak maken op een woonlening, een sociale lening, met een rente vanaf 1,67%. Deze enorm lage rentevoet verklaart grotendeels ook het succes van de aangeboden lening.

Het probleem van deze woonleningen is echter dat er een enorme wachtlijst is en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen te weinig geld heeft om iedereen de lening te verstrekken.

De aangeboden lening kan ook worden gebruikt voor de aankoop van een woning welke minstens 30 jaar oud is en welke gerenoveerd moet worden, zelfs als de woning reeds in het bezit is van de aanvrager van de lening. In veel gevallen ligt de maximale aankoopprijs van de woning op 156.690 euro waarbij een uitgebreidere samenstelling van het huishouden wat meer mogelijkheden biedt.

Dat deze sociale leningen gewild zijn blijkt wel uit het feit dat in juni vorig jaar het gereserveerde budget voor de leningen al op was, de verstrekking van de leningen stopte dan ook direct. Eind 2009 stonden er ook nog eens meer dan 200 huishoudens op een wachtlijst voor een sociale lening. De verwachting is dat ook dit jaar de verstrekking van de leningen vroegtijdig gestaakt zal worden en veel huishoudens naar Belgische kredietverstrekkers uitwijken voor een 'normale' lening.

Gepubliceerd op 8 februari 2010 om 11:20 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren