Werkgevers vragen nieuwe subsidie startersleningen

De werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW hebben het kabinet verzocht om dit jaar weer 50 miljoen euro te reserveren voor startersleningen. Dit hebben de twee organisaties eind oktober in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Subsidie startersleningen aangevraagd
Subsidie startersleningen aangevraagd

Volgens de organisaties kan hiermee pril herstel ondersteund worden. Daarnaast zal de subsidie de verhuisplannen van huishoudens stimuleren. MKB-Nederland en VNO-NCW stellen dat het herstel nu vooral wordt gedragen door starters. Beide organisaties zeggen dat starters de woningmarkt op gang kunnen brengen en houden. De werkgeversorganisaties benadrukten dat de startersleningen een cruciale rol spelen bij het aantrekken van de woningmarkt.

Het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) heeft een schatting gemaakt. Volgens deze schatting zorgen de dertienduizend startersleningen voor 22.000 extra verkopen op de woningmarkt en de aankoop van achtduizend nieuwbouwwoningen.

Subsidiepot bijna leeg
De werkgeversorganisaties lieten weten dat de subsidiepot voor startersleningen bijna leeg is. Starters kunnen hier binnenkort dus geen gebruik meer van maken. In 2013 stelden het kabinet en de gemeenten ieder 50 miljoen euro beschikbaar voor extra startersleningen. Met een starterslening kan een starter een duurdere woning kopen dan met een gewone hypotheek. In september van dit jaar heeft minister Stef Blok laten weten dat hij de regeling niet zal uitbreiden. Volgens hem heeft de crisismaatregel zijn werk gedaan.

MKB-Nederland en VNO-NCW denken dat een nieuwe subsidie voor startersleningen niet alleen positief uit kan pakken voor de woningmarkt. Ook de bouwgerelateerde sectoren kunnen hier van profiteren. Ook om deze reden is een nieuwe subsidie voor de startersleningen gunstig.

Gepubliceerd op 12 november 2014 om 10:28 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren