Kopen op afbetaling is duur

De kreet “nu kopen, later betalen” klinkt natuurlijk heel erg verleidelijk. Toch is het vaak een dure oplossing. Het pakt veel voordeliger uit om het benodigde geld zelf bij elkaar te sparen of het op een andere manier te lenen.

Kopen op afbetaling erg duur
Kopen op afbetaling erg duur

Steeds meer winkels maken het mogelijk om direct iets te kopen en het later te betalen. Zo kunt u al snel genieten van een nieuwe keuken, auto, garderobe of smart-tv/beamer. Soms bieden winkels kopen of afbetaling aan via een company card. Hierbij kunt u de afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. U beschikt dan continu over extra bestedingsruimte. Het klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk om hier op in te gaan. Toch is het geen verstandige oplossing.

Dure lening
Als u koopt op afbetaling dan sluit u namelijk een erg dure lening af. Veel bedrijven die deze mogelijkheid bieden, hanteren het maximaal toegestane rentetarief. Momenteel bedraagt dit tarief maar liefst 15 procent. Een smart-tv van 1000 euro die u in vier jaar aflost wordt dan 30 procent duurder.

Rente van nul procent
Er zijn ook aanbieders die tijdelijk kopen of afbetaling aanbieden tegen een rente van nul procent. Ook dit lijkt voordelig, maar dat is niet zo. Vaak is de aankoopprijs dan verhoogd of worden er afsluitkosten voor de lening berekend.

Sparen of geld lenen is verstandiger
Eigenlijk is het dus verstandiger om geld te sparen voor de aankoop. Als deze echter noodzakelijk of onvermijdelijk is, dan is het een advies om eerst goed na te gaan welke voorwaarden er aan het kopen op afbetalen zijn verbonden. Verder is het natuurlijk ook een optie om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet tegen een lagere rente af te sluiten. Geld lenen bij een reguliere geldaanbieder is nog altijd goedkoper dan kopen of afbetaling.

Gepubliceerd op 17 augustus 2014 om 17:53 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren