Zakelijke lening en de Belastingdienst

Is een lening van uzelf aan uw BV wel een echte lening? U zult zeggen van wel, maar de kans is dat de Belastingdienst daar anders over denkt. En dit kan u veel geld kosten.

Lening aan eigen bedrijf en de belasting
Lening aan eigen bedrijf en de belasting

Een stukje uitleg vooraf: Geld dat u in uw eigen onderneming stopt, kan maar twee dingen zijn; kapitaal, of een lening. Het zal voor u waarschijnlijk niet zo veel uitmaken, maar voor de afhandeling met de Belastingdienst maakt het wel degelijk verschil. De opbrengst over een lening wordt door de Belastingdienst aangemerkt als winst en progressief belast via box 1. De opbrengsten over de kapitaalinjectie worden belast in box 2 tegen een tarief van 25%. Nu denkt u vast, dan kan het toch beter geen lening zijn?

Maar was als uw BV het geld niet kan terugbetalen? Een lening wordt dan aftrekbaar als verlies, maar met een kapitaal injectie ligt dit iets anders. Deze kunt u niet ten laste brengen van uw belastbaar inkomen. In dit geval kan uw lening maar beter een lening zijn.

Maar om nou te voorkomen dat de Belastingdienst enorme bedragen moet gaan terugbetalen hebben ze een fenomeen bedacht waarbij door de Belastingdienst gekeken wordt onder welke omstandigheden de lening verstrekt is. Als u op het moment dat u het bedrag stort al weet dat u uw geld waarschijnlijk nooit terug zal zien, kan de Belastingdienst dit aanmerken als een schijnlening, en kunt u uw teruggave wel gedag zeggen.

Het is dus, vooral voor uzelf, van groot belang om bepaalde zaken goed vast te leggen als u uw eigen bedrijf geld verstrekt.

Gepubliceerd op 28 maart 2011 om 9:48 uur door de redactie.

Reageren