Studiebeurs vervangen door lening

Als het aan de universiteiten in Nederland ligt wordt de prestatiebeurs niet afgeschaft, maar wel aangescherpt.

Universiteiten: beurs moet geen volledige lening worden.
Universiteiten: beurs moet geen volledige lening worden.

Momenteel wordt de prestatiebeurs nog omgezet in een gift als studenten binnen tien jaar hun opleiding afronden. Als het aan de universiteiten ligt wordt deze periode teruggebracht tot bijvoorbeeld zes jaar. Dit in tegenstelling tot een bericht dat eind februari al in verschillende dagbladen verscheen waarin universiteiten zouden willen dat studenten alles moeten lenen. Dit zou het hoger onderwijs namelijk velen miljoenen euro's opleveren.

Volgens de voorzitter van universiteitenvereniging VSNU zit de vork heel anders in de steel. "Eigenlijk is de studiebeurs allang afgeschaft," legt hij uit, "en daar is de prestatiebeurs voor in de plaats gekomen. De beurs is in feite een lening, maar wie binnen tien jaar afstudeert, hoeft die niet terug te betalen."

De regering zou de basisbeurs voor masterstudenten helemaal willen schrappen, maar dit is volgens de VSNU geen goed idee. “De universiteiten stellen voor de prestatiebeurs te handhaven voor alle studenten, ook in de masterfase. Maar we willen de prestatievoorwaarde wel aanscherpen.”

“Wat de regering voorstelt voor de masterfase is eenvoudigweg het schrappen van de prestatievoorwaarde: alle studenten in de masterfase, succesvol of niet, moeten voortaan de beurs terugbetalen. Tijdig afstuderen wordt niet langer beloond”, stelt Noorda, de voorzitter van VSNU. “De universiteiten vinden dat een vreemde benadering van een regering die zegt lang studeren te willen ontmoedigen.” HOP

Gepubliceerd op 10 maart 2011 om 9:33 uur door de redactie.

Reageren