Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten bevriest kredieten

Het wordt voor de bewoners van Curaçao en Sint Maarten lastig om een nieuwe lening af te sluiten. De Centrale Bank van beide eilanden heeft de kredieten bevroren om de stabiliteit van de gulden te waarborgen.

Te weinig economische groei en stijging aantal particuliere leningen zorgt voor bevriezen kredieten
Te weinig economische groei en stijging aantal particuliere leningen zorgt voor bevriezen kredieten

Directeur van de Centrale Bank, Emsley Tromp, heeft toelichting gegeven waarom de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten de kredieten op de eiland bevriest. Tromp geeft aan dat er al maandenlang sprake is van een verslechtering op de betalingsbalans en de deviezenreserves.

De maatregel die is ingesteld voor minimaal zes maanden maakt het voor de bewoners erg lastig om een nieuwe lening af te sluiten. Vooralsnog spreekt Tromp niet van een alarmerende situatie. “Maar als we dit nu niet zouden doen, zou de stabiliteit van de gulden uiteindelijk in gevaar kunnen komen. Dat willen we hiermee voorkomen.”

Bijkomend feit noemt Tromp dat de eilanden veel meer importeren dan er via export aan buitenlands geld binnenkomt. Zo is er te weinig economisch groei en vooral op Sint Maarten is het aantal particuliere leningen de laatste jaren flink gestegen. De Minister van Financiën op Curaçao noemde de maatregelen ‘draconisch’, maar is volgens Tromp inmiddels overtuigd van de maatregel.

Gepubliceerd op 23 maart 2012 om 9:40 uur door de redactie.

Reageren