Mannen lenen vaker dan vrouwen

Onderzoek van financieel dienstverlener MoneYou heeft uitgewezen dat mannen vaker lenen dan vrouwen. Bijna de helft van de mannen heeft een extra lening naast een hypotheek. Daarnaast lenen mannen liever bij een bank, terwijl vrouwen hulp vragen aan familie.

Onderzoek MoneYou naar leengedrag Nederlanders
Onderzoek MoneYou naar leengedrag Nederlanders

MoneYou heeft het leengedrag van Nederlanders onderzocht. Daaruit blijkt dat 38% van de Nederlanders op dit moment geld leent, de hypotheek niet meegerekend. Ongeveer 28% sluit een lening af bij de bank en 8% gaat voor een lening naar familie. Opvallend is het verschil in leengedrag tussen mannen en vrouwen. Mannen lenen namelijk vaker dan vrouwen.

Een kwart van de vrouwen heeft een extra lening naast een hypotheek, tegen bijna de helft van de mannen. Daarnaast maken mannen veel meer gebruik van kredietvormen zoals roodstand, creditcards of postorderkredieten. Lenen van vrienden wordt door Nederlanders het minst gedaan. Slechts 2% van het geld wordt door vrienden geleend. Vorig jaar klopte de ene helft nog bij de bank aan en de andere helft bij familie.

Martijn van Klaveren, commercieel directeur van MoneYou: “Door te lenen bij familie kun je geld besparen. Dat kan ook als je toch besluit bij een bank te lenen. Door vooraf rentes te vergelijken en voorwaarden goed te lezen, zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan.”

Het onderzoek heeft MoneYou laten uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. De resultaten zijn gebaseerd op 579 respondenten die enquêtes online hebben ingevuld.

Gepubliceerd op 25 april 2013 om 12:07 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren