Auto financieren, dure hobby

Uw auto financiering: Een prachtige auto op het oog, tweedehands of nieuw? Dan nu het belangrijkste, de financiering van een auto. Gaat u geld lenen of? We helpen u op weg, letterlijk en figuurlijk met of zonder autolening.

Uiteraard dromen we allemaal wel eens van een fonkelende nieuwe bolide, alleen is een auto duur in de aanschaf en het onderhoud. De eerste vraag die u uzelf dient te stellen, kunt u de terugkomende kosten van uw auto zelf betalen? Deze kostenposten kunnen enorm verschillen per merk, uitvoering, bouwjaar en uw persoonlijke omstandigheden als woonplaats en schadevrije jaren voor uw autoverzekering. Denk o.a. aan:

  • APK
  • Autoverzekering
  • Brandstof
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Standaard onderhoud

Als u deze kosten redelijkerwijs kunt behappen bent u terecht aan het kijken hoe u nu inderdaad kunt geld lenen voor een auto op een zo gunstig mogelijke manier.

Zelf uw auto financieren is de meest voordelige manier, spreek uw spaargeld aan. Het rendement wat u misloopt op uw spaargeld weegt niet op tegen de kosten van het lenen van geld voor een auto. Wat echter steeds vaker voorkomt is dat de financiering van een auto uit drie onderdelen bestaat:

  1. Inruilwaarde
  2. Inbreng spaargeld
  3. Externe financiering

Ter illustratie, de aanschaf van een nieuwe Volkswagen en inruil van ouder model:

Aankoop bedrag: 32.000
Inruilwaarde: 11.000 -
Te financieren:  21.000
   
Spaargeld 10.000
Externe financiering 11.000

De duurste manier om uw auto te financieren is door een "externe financiering" in de volksmond in deze situatie beter bekend als een autolening. De rente voor een autolening valt te vergelijken met een persoonlijke lening en deze vorm van consumptief krediet is prijzig, daar er geen direct en bruikbaar onderpand is.

Als u voor de keuze staat een auto te financieren is het eerst raadzaam om te bekijken welke maandelijkse kosten het door u geliefde model met zich meebrengt. Bekijk daarna in alle eerlijkheid welk bedrag u kunt missen op uw spaarrekening en welke extra maandelijkse kosten voor een autolening u aankunt.

Een aangeboden financiering van uw autodealer kan in enkele gevallen een waardig alternatief zijn voor een autolening. Introducties van een nieuw model kunnen gepaard gaan met een interessant financieringsvoorstel of een uitgestelde betaling. Let hier altijd op de voorwaarden, het is een bekende truc om het eerste jaar geen rente in berekening te brengen en daarna met woekerrentes alsnog een flinke winst te creƫren voor de financier.

Meer in het algemene, zorg ervoor dat de looptijd van uw autolening aansluit bij de te verwachtte levensduur. Een goedkope autolening afgesloten voor 10 jaar en uw auto zal niet langer dan 8 jaar meegaan? Een onverstandige keuze.

Speciale producten die kredietverstrekkers u aanbieden zijn een persoonlijke lening (te gebruiken voor het financieren van ieder goed, ook een auto) en er zijn aanbieders die een goedkopere autolening kunnen aanbieden door de restwaarde in de leningsom te verrekenen.

Autorijden is al duur genoeg, het financieren van een auto al helemaal. Een oud Nederlands gezegde is hier niet beter op zijn plaats "Bezint eer ge begint".