Als student lenen, nut of noodzaak?

Je wilt als student geld lenen, maar waar moet je op letten? Dit dossier helpt je op weg, lenen via de IB Groep, je ouders of wellicht je werkgever: vergelijken loont.

Wanneer je als student veel kosten hebt en deze kosten moeilijk te reduceren zijn, kun je overwegen een lening af te sluiten. Tegenwoordig lenen steeds meer studenten geld en lijkt het ook steeds gemakkelijker te worden. Door verhoging van het collegegeld voor langstudeerders, lijken de geldproblemen ook niet verder af te nemen.

Deze studentenleningen worden vaak gekenmerkt doordat ze goedkoper en flexibeler zijn dan reguliere leningen. Een studentenlening komt vanwege de flexibiliteit het meest overeen met een doorlopend krediet. Het is namelijk mogelijk om een paar maanden geld te lenen, om daarna de lening weer op nul te zetten als deze niet meer nodig is. Het is van belang vooraf een weloverwogen keuze te maken. Het is in ieder geval belangrijk te voorkomen rood te staan. Je kunt beter iets bijlenen en niet rood staan, dan niet bijlenen en wel rood staan. Banken rekenen namelijk al snel 16% rente wanneer je in het rood staat. Daarnaast ligt het rentepercentage van een flitslening of minilening veel hoger en is er sprake van een relatief korte looptijd.

Ouders

De meest goedkope manier van lenen is via je ouders. Met je ouders kun je afspraken maken over de manier van aflossen en met welke looptijd. Bovendien betaal je vaak geen rente of in overleg een klein percentage. Wanneer je de keuze maakt om geld te lenen zou dit een ‘goedkope’ manier kunnen zijn.

DUO – IB-Groep

Als we kijken naar de kredietverstrekkers is de goedkoopste manier van lenen voor studenten, DUO – IB-groep. Naast de basisbeurs en aanvullende beurs die je als student kunt aanvragen, kan een lening worden afgesloten. Over die lening moet rente worden betaald, het rentepercentage voor 2011 is 1,5%. Dit bedrag kan na de studie worden betaald en je mag er 15 jaar over doen. Er moet minimaal een bedrag van € 45,41 per maand worden afgelost. Mocht je problemen hebben met terugbetalen, dan zijn er mogelijkheden om een periode minder of zelfs niets terug te betalen.

Lenen bij werkgever

Het is tegenwoordig ook mogelijk in overleg met de werkgever tegen een laag tarief geld te lenen. Dit zal goedkoper zijn dan de bank, maar duurder dan bij de IB Groep. De werkgever is echter niet verplicht een lening te verstrekken.

Wat zijn de mogelijkheden voor studentenlening bij de ABN AMRO?

Via de website van ABN-Amro heb je de mogelijkheid een studentenlimiet af te sluiten. Met dit studentenlimiet sta je voordeliger in het rood tussen de € 1.000,- en € 5.000,-. Dit studentenlimiet is een doorlopend krediet en is verschillend in omvang. Zo kunnen MBO-studenten maximaal € 1.000,- in het rood staan en eerstejaars HBO/WO-studenten maximaal € 2.500,-.

Je leent tegen 8,6% rente en maximaal zes jaar, na zes jaar wordt de limiet (bij normaal gebruik) voortgezet tegen het dan geldende rentetarief van een Privélimiet Plus.

Hoe kan ik als student lenen bij de Rabobank?

Bij de Rabobank kan gekozen worden voor een StudentenKrediet. Het aflossen gebeurt na het beëindigen van je studie, maximaal 1 jaar. Tijdens de studie wordt de verschuldigde rente bijgeschreven op je krediet. Als je tussentijds een meevaller hebt, kun je boetevrij een deel terugbetalen. Bij een bedrag van € 2.500,- betaal je 10,9% en bij een maximaal bedrag van € 6.000,- betaal je 10% rente. De rentes worden 9,8% en 8,9% wanneer een van je ouders medecontractant wordt.

Verzekerd lenen

Mocht je toch de keuze hebben gemaakt om een lening af te sluiten, is het verstandig een verzekering hiervoor aan te vragen. Het is namelijk nog maar de vraag of je na je opleiding gelijk een baan krijgt aangeboden of je kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken. Wanneer dit soort situaties jou overkomen, ben je niet meer verantwoordelijk voor de lening. Kijk wel goed voor welke gevallen dit geldig is!