Kredietcrisis raakt iedereen
Terwijl voor vele Nederlanders de zomer van 2007 als ongekend zonnig in de boeken ging, waren er voor financiële experts al diverse signalen dat een internationale kredietcrisis aanstaande was.
Kredietcrisis raakt iedereen
Signalen dat banken extra geld nodig hadden om hypotheken te financieren of het onverwachts melden van verliezen zorgde ervoor dat aandelen over de hele linie, wereldwijd, minder waard werden.
Over exacte oorzaken valt de discussiëren maar vast staat dat het vertrouwen in de financiële markt en het vertrouwen in financiële partijen onderling verder te zoeken was en nu, juli 2008, nog steeds is.
De kredietcrisis in Nederland
Wat echter veel Nederlands begin 2008 verraste is dat iedereen geraakt word door de internationale kredietcrisis. Zo kunnen bedrijven al steeds lastiger geld lenen voor investeringen, niet alleen zelfstandigen die een lening willen maar ook bedrijven die een miljoenenomzet hebben komen lastiger aan extra geld.
Door het uitblijven van nieuwe investeringen blijft het lastig om voor deze bedrijven verder te groeien met alle gevolgen van dien. Groeiplannen moeten in de koelkast terwijl de winst vaak moet blijven groeien, logisch gevolg zijn vele ontslagen als onderdeel van bezuinigingsrondes. Zo ontsloeg de Zwitserse bank UBS al 5.500 werknemers in mei 2008.
Als de internationale kredietcrisis aanhoudt komen ook huizenprijzen verder onder druk, interessant voor nieuwe huiseigenaren maar bestaande huiseigenaren kunnen in problemen komen.
Pensioenfondsen, welke geld voor onze Nederlandse pensioenen beleggen om er uiteindelijk meer van te maken, hebben dankzij de kredietcrisis al flinke verliezen moeten incasseren. Ook verzekeraars kunnen lastiger winst maken op hun investeringen, mogelijke verhoging van de poliskosten in het vooruitzicht stellende.
Nederlandse banken hebben kleine verliezen geleden, hun investeringen bleken minder waard of niet meer terug te krijgen. In tegenstelling tot in andere landen is er dan ook geen run geweest op spaargeld wat Nederlanders op de bank hebben staan. Dit hoeft ook niet direct, want tot 20.000 euro is het spaarsaldo veilig, ook als een bank failliet mocht gaan.
Doordat banken terughoudender zijn geworden komen mensen met minimale inkomens of een BKR registratie veel lastiger aan een hypotheek of lening. Wat weer zorgt voor een afname in de vraag naar huizen en de huizenprijzen in verzakking brengt.
De keerzijde van de kredietcrisis
Zoals een groot voetballer ooit zei "Elk nadeel heb z'n voordeel." Zo kunnen Nederlandse consumenten dankzij de kredietcrisis hun spaargeld tegen flink hoge rentes parkeren bij de banken. Deze banken zitten om het spaargeld te springen nu banken onderling uit wantrouwen minder geld lenen aan elkaar.
Ook de flinke afwaardering van de Amerikaanse dollar tegenover onze Euro is een mooie kans voor een goedkope reis door Amerika met uiteraard de nodige "stop & shop" punten.