Ambtenarenlening

De ambtenarenlening (c.q. ambtenaren lening) is speciaal voor ambtenaren die geld willen lenen tegen betere voorwaarden dan geldend in de markt. Het idee is dat ambtenaren een beter betaalmoraal hebben en zekerder zijn van hun baan.

Deze lening voor ambtenaren is een vrij nieuwe vorm van geld lenen. Hoewel het niet echt een specifieke leningsvorm is, maar meer een lening gericht op de doelgroep. De naam zegt het al, deze lening is speciaal voor ambtenaren of de partner van een ambtenaar. Vaak komen semi-ambtenaren ook in aanmerking voor dezelfde voorwaarde.

Kredietverstrekkers stellen dat, op basis van onderzoek, blijkt dat ambtenaren een veel beter betalingsmoraal hebben dan de gemiddelde Nederlander. Daarnaast zijn de banen ook vaak zekerder.

Door deze twee aannames zijn er diverse banken bereidt goedkoper geld te verstrekken aan deze specifieke doelgroep. Soms lopen er ook speciale programma’s direct via de werkgever om geld te lenen, wel is dit dan vaak werk-gerelateerd. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een voertuig.

In de hypotheekmarkt is het al langer gebruikelijk om verder in te gaan op het werk en daar een risico-profiel aan te hangen.

Ambtenaren die voornemens zijn geld te lenen doen er goed aan om zich te laten informeren over een ambtenarenlening bij hun werkgever en bij de diverse aanbieders. Ook is het verstandig om dit bij onderhandelingen bij een bank mee te nemen.

Een ambtenaar op zoek naar een lening doet er tot slot ook goed aan de diverse offertes en aanbieders te vergelijken, de 10 gouden leen regels in acht nemende.

Voor- en nadelen ambtenarenlening

Pluspunten
  • Lagere rente door de zekerheid die uw werkgever vaak biedt.
  • Lagere rente door het, over het algemeen, goede betalingsmoraal van ambtenaren.
Minpunten
  • Niet voor iedereen geschikt, alleen ambtenaren, semi-ambtenaren of de partner van een ambtenaar komen in aanmerking voor een ambtenarenlening.
  • Indien u geen (semi-)ambtenaar meer bent kunnen er andere voorwaarden gelden. Bestudeer hiervoor de financiele bijsluiter en prospectus.

Ambtenarenlening vergelijken

Vergelijk ambtenarenlening met