Geld lenen of rood staan?

Is geld lenen goedkoper dan rood staan bij een bank? Of is rood staan goedkoper dan een lening? Het kan verschillen per situatie, dit dossier over lenen en uw rekening-courant krediet informeert u.

Rood staan is de makkelijkste manier van geld lenen. Vaak besluit je bij het openen van een rekening of je rood wilt kunnen staan en eventueel tot welk bedrag. De rente die je moet betalen voor rood staan wordt maandelijks verrekend door je bank. Deze rente is wel hoger dan de rente die je betaald voor een lening. Het voordeel van rood (kunnen) staan is dat het lekker makkelijk en overzichtelijk is; je hoeft er geen aparte administratie voor bij te houden. Het nadeel is dat het erg duur is.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kan een goed alternatief zijn. Deze vorm van lenen biedt je de mogelijkheid om over langere periode flink rood te staan. Een doorlopend krediet wordt vaak aangegaan voor bedragen vanaf 5.000 euro en kan oplopen tot 75.000 euro. De voordelen van een doorlopend krediet zijn dat je minder rente betaald dan bij rood staan, dat je tussendoor boetevrij mag aflossen en daardoor kun je ook je looptijd verkorten. Het nadeel is dat je wel meer rente betaald dan bij een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening

Een ander, goedkoper alternatief, is een persoonlijke lening aangaan. Het kan zijn dat u een aankoop wilt doen die u niet direct kunt betalen, ook niet als u uw rekening-courant krediet volledig benut. In dit geval kan een persoonlijke lening de oplossing zijn. Het grote voordeel van een persoonlijke lening is dat er vaak voordelige rentetarieven geboden worden en de looptijd vast staat. Een nadeel is dat je er best lang aan vast zit en dat tussentijds aflossen niet boetevrij kan.

Conclusie

Rood staan is de makkelijkste oplossing, zonder extra administratie, boetevrij aflossen op momenten dat jij dat wil. Het nadeel is dat rood staan wel erg duur is. Voor één grote aankoop kan een persoonlijke lening een goed idee zijn. U betaald dan minder rente dan wanneer u rood staat, maar u bent wel langer aan het afbetalen. Mocht u over een langere periode af en toe veel geld nodig hebben, dan is een doorlopend krediet de oplossing. U kunt dan een aantal maanden beschikken over extra geld en dit in termijnen aflossen. De rente hiervoor is lager dan voor rood staan, maar hoger dan bij een lening.

Al met al is het belangrijk om goed te (laten) berekenen wat het u kost (aan rente) en wat dan de voordeligste oplossing is.