Gemeente Dronten stelt groene lening ter beschikking

Inwoners van de gemeente Dronten kunnen mogelijk vanaf dit jaar een voordelige lening krijgen wanneer zij hun huis duurzaam willen aanpassen. De gemeente gaat groene leningen aanbieden voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of dakisolatie.

Gemeente Dronten wil duurzaamheidsleningen aanbieden
Gemeente Dronten wil duurzaamheidsleningen aanbieden

De gemeente Dronten wil een groene lening aanbieden voor haar inwoners. Deze voordelige lening kan worden afgesloten wanneer men het huis duurzaam wil aanpassen. De groene lening, ook wel duurzaamheidslening genoemd, kan worden aangevraagd voor de aanleg van bijvoorbeeld zonnepanelen, dakisolatie of wanneer de gevel wordt geïsoleerd.

Wethouder Ton van Amerongen gaf aan dat in de meerjarenbegroting al 800.000 euro gereserveerd is, zo’n 200.000 euro per jaar. “We kunnen voor deze leningen elk jaar over twee ton beschikken”, aldus Van Amerongen. “We zijn daarmee na Lelystad de tweede gemeente in Flevoland die met zo'n duurzaamheidslening komt. Daar lopen we toch mooi mee voorop.” De leningen worden waarschijnlijk aangeboden met een rente van 1,5 tot 2 procent. De terugbetaling van de lening kan variëren, afhankelijk van het geleende bedrag.

Eerst moet de gemeenteraad een verordening nog goedkeuren. Gemeenten die duurzame leningen willen verstrekken moeten dit namelijk officieel regelen. Er moet daarnaast een deelnemingsovereenkomst worden aangegaan met de Stichting Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Van Amerongen hoopt dat de raad in maart groen licht geeft voor de duurzaamheidsleningen.

In België is het sinds 1 januari 2012 niet meer mogelijk een groene lening af te sluiten. Ook in Nederland bieden niet alle gemeenten de mogelijkheid om via de eigen gemeente een groene lening af te sluiten. Wel is het mogelijk om bijvoorbeeld via GreenLoans of Freo een groene lening af te sluiten.

Gepubliceerd op 18 februari 2013 om 11:46 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren