Verstrekken consumptief krediet goed voor economische groei

Het verantwoord verstrekken van consumptief krediet is goed voor de economische groei, dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Het onderzoek benadrukt dat consumenten moeten worden voorzien van uitgebreide en eenvoudige informatie over een lening.

Uit onderzoek, dat in opdracht van de VFN is uitgevoerd door Tilburg University, blijkt dat verstrekking van consumptief krediet een positief effect heeft op consumptie en economische groei.  Wel wordt benadrukt dat het noodzakelijk is dat consumenten informatie krijgen die relevant is voor de beslissing om wel of geen consumptieve lening af te sluiten. Deze informatie moet begrijpelijk zijn omdat veel consumenten de betreffende informatie nu nog te complex vinden.

Opvallende conclusie uit het onderzoek is dat verantwoord consumptief krediet bij zou dragen aan economische groei. “Door de directe relatie tussen kredietverlening en consumptie, leidt de huidige fase van ontschulden door consumenten tot lagere bestedingen”, aldus hoogleraar Harald Benink van Tilburg University.

Het maandelijks verstrekte krediet is in vergelijking met 2008 gedaald van 600 miljoen naar 350 miljoen euro. Secretaris Bert Reitsma van de VFN stelt: “De markt voor nieuwe Consumptieve Kredieten is nog niet uit het dal geklommen; licht herstel van consumentenvertrouwen kan echter een eerste signaal zijn voor een aantrekkende markt. De VFN Financieringsbarometer geeft ook aan dat consumenten meer bereid zijn om aankopen te financieren.”

Gepubliceerd op 10 oktober 2013 om 12:43 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren