Geen consumptief krediet voor Belg met betalingsachterstand

Belgen met een betalingsachterstand mogen niet langer een consumptief krediet krijgen. Volgens de krant De Tijd is dat een van de maatregelen die minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte wil nemen om consumenten beter te beschermen. Het aantal Belgen met minimaal één betalingsachterstand steeg vorige maand met 5,4 procent tot 336.000.

Geen lening meer voor Belgen die rood staan
Geen lening meer voor Belgen die rood staan

De Belgische minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte heeft een nieuw wetsontwerp klaar dat moet vermijden dat Belgen met een betalingsachterstand nog een consumptief krediet wordt toegekend. In de toekomst zal het voor consumenten met een betalingsachterstand onmogelijk worden een consumentenkrediet te krijgen. Dat is een van de maatregelen die Vande Lanotte plant om consumenten beter te beschermen.

Vorig jaar stond in België voor ruim 21 miljard euro uit aan leningen voor een auto’s, koelkasten of reizen. Steeds meer Belgen kunnen hun lening echter niet meer afbetalen. Door de maatregel van Vande Lanotte moeten banken straks zelf nagaan of de aanvrager nog kredietwaardig is. Ook promoties om aan te zetten tot het kopen op krediet worden verboden. Daarnaast kunnen consumenten het contract opzeggen wanneer de rente van de lening twee procentpunten stijgt boven het niveau dat is afgesproken.

Een aantal banken in België waarschuwden de minister van Consumentenzaken dat de maatregel zeker 1000 banen kan gaan kosten. “We zijn het eens met een betere bescherming van de consument, maar is het nodig verder te gaan dan Europa?", zo vraagt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging voor het Krediet, zich af.

Gepubliceerd op 21 oktober 2013 om 12:34 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren