'BKR moet transparanter worden'

Het moet voor mensen die geregistreerd staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) makkelijker worden hun eigen dossier in te kunnen zien en eventueel te corrigeren. Dat zegt de nieuwe voorzitter van het BKR, Sylvest Eijffinger, in een interview.

Het BKR moet volgens nieuwe voorzitter opener worden
Het BKR moet volgens nieuwe voorzitter opener worden

In een interview met de kranten van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) zegt Sylvester Eijffinger, de nieuwe voorzitten van het BKR, dat het BKR transparanter moet worden. Zo moeten mensen die geregistreerd staan bij het BKR zelf hun dossier in kunnen zien en eventueel corrigeren. Het BKR houdt elektronisch alle kredieten bij zodat financiële instellingen iemands kredietwaardigheid kunnen nagaan.

Eijffinger legt uit hoe hij dit voornemen van plan is in praktijk te brengen. “BKR werkt al langere tijd aan portals die ervoor moeten zorgen dat mensen gemakkelijker toegang krijgen tot hun registratie. Nu is dat heel ingewikkeld. Je moet het eerst bij een bank aanvragen of het aanvragen bij BKR in Tiel. Daar zijn transactiekosten aan verbonden. De bedoeling is dan mensen gewoon via internet, via een portal bij het BKR gemakkelijk bij hun gegevens kunnen, om die bijvoorbeeld te corrigeren.”

Volgens Eijffinger zal het echter geen eenvoudige klus worden. “Technisch en operationeel is dit plan wel goed te realiseren. Externe zaken maken het complexer, zoals privacy. We kunnen bijvoorbeeld pas van start gaan met een nieuw systeem wanneer de privacy is gewaarborgd. Dat in orde maken zorgt dus voor vertraging”, aldus de nieuwe voorzitter van het BKR.

Verder ziet de Tilburgse econoom de huidige schuldenproblematiek als een groot probleem. “Twintigers, dertigers, een hele generatie zit tot aan zijn nek in de schulden. Banken hebben voor de crisis te makkelijk krediet verstrekt en nu doen ze te moeilijk.” Daarnaast wil het BKR ook meer doen aan schuldenpreventie. “Wij zijn een stichting met een publiek doel. Dus daarom geven wij hier voorlichting over. We moeten early warning indicators ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? We zullen dit voldoende zorgvuldig moeten uitwerken.”

Gepubliceerd op 27 augustus 2012 om 11:58 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren