Schuldenaars kiezen vaker het hazenpad

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel meldt dat er steeds meer mensen met schulden het hazenpad kiezen. Soms gaat het om hele gezinnen die verdwijnen zodat ze onbereikbaar zijn voor hun schuldeisers. In totaal waren er in juni ruim 64.000 onvindbaar, meestal gaat het om mensen met een achterstand bij de betaling.

Ruim 64.000 mensen op de vlucht voor schuldeisers
Ruim 64.000 mensen op de vlucht voor schuldeisers

Mensen met schulden zijn steeds vaker onvindbaar voor hun schuldeisers. De bij BKR aangesloten organisaties melden wanneer een schuldenaar onbereikbaar is. Het gaat niet in alle gevallen om mensen met onbetaalde rekeningen, maar de meesten hebben wel een achterstand bij de betaling. Het BKR vermeldt deze mensen met een zogeheten code 4, onbereikbaar. In sommige gevallen gaat het om hele gezinnen die onbereikbaar zijn voor hun schuldeisers.

“Mensen komen in de financiële problemen door de economische omstandigheden”, aldus Peter Hermsen van het BKR. “We zien dat er een relatie is tussen het aantal mensen dat onbereikbaar is en de financiële problemen.”

In het afgelopen halfjaar zijn er 5.000 mensen bijgekomen die op de vlucht slaan voor hun schuldeisers. Het totaal aantal mensen dat onvindbaar is, stond in juni op ruim 64.000. Vergeleken met 5 à 6 jaar geleden is dat een verdubbeling, aldus het BKR. In januari 2007 waren dat er namelijk nog 28.027, nu zijn dat er ruim twee keer zoveel.

Gepubliceerd op 6 augustus 2013 om 9:56 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren