Bijzonder veel fraude met sociale leningen in België

Driekwart van de aanbieders van sociale leningen in België frauderen, in totaal wordt 1 op de 6 leningen geheel onterecht toegekend. De fraude kwam aan het licht door onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken.

De minister van Sociale Zaken laat vandaag in een persconferentie weten dat de gehele sector flink op de schop moet en er een gebrek is aan professionalisme. Tijdens de persconferentie noemde de minister ook enkele voorbeelden, zo werd er een sociale lening verstrekt voor een woning welke een waarde had van bijna 390.000 euro zo blijkt uit een artikel in het Belgische dagblad De Standaard.

Ook lijken de aanbieders van deze sociale leningen met geld te strooien, zo werd er een kunstcollectie aangekocht voor 50.000 euro en worden er royale salarissen en vergoedingen uitbetaald aan betrokkenen. Deze lening aanbieders profiteren van de waarborg welke het gewest afgeeft voor deze leningen en ze kunnen daarna van een fiscaal gunstig tarief profiteren.

Dankzij sociale leningen is geld lenen voor gezinnen met lage inkomens mogelijk geworden als het geleende geld wordt gebruik voor de aanschaf of verbouwing van een "bescheiden" woning.

Gepubliceerd op 22 september 2009 om 14:31 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren