Studenten bang om te gaan lenen

De adviezen van een speciale werkgroep omtrent het Hoger Onderwijs sturen aan op vervanging van de basisbeurs, hierdoor zullen veel studenten genoodzaakt worden geld te lenen voor hun studie. Volgens de Radboud Universiteit zijn studenten huiverig om te lenen en spreekt men zelfs van een heuse leenangst.

Studenten: liever geen lening voor afronden studie.
Studenten: liever geen lening voor afronden studie.

Nu de overheid overal bekijkt waar er kan worden bezuinigd is ook de studiefinanciering niet meer veilig, de basisbeurs zou namelijk vervangen moeten worden door een sociaal leenstel als het aan een speciale werkgroep ligt. Een studentenlening zou dan de oplossing zijn voor studenten welke willen studeren en zelf niet de middelen hiervoor hebben.

De Radboud Universiteit weet uit eigen onderzoek dat studenten juist steeds huiverig zijn om schulden te maken, laat staan geld te lenen. Van alle voltijdstudenten zou iets meer dan de helft bewust geen lening aangaan omdat ze niet met een schuld hun studie willen afronden en professionale loopbaan willen beginnen.

Nu is het zo dat ongeveer 70% van de studenten een basisbeurs heeft, 18% een aanvullende beurs en ongeveer 33% een lening om hun studie te bekostigen. Belangrijkste reden om geen lening af te sluiten is het hebben van voldoende inkomsten uit eigen werkzaamheden of familie welke financieel bijschieten.

Gepubliceerd op 6 april 2010 om 9:19 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren