Zuiderburen lenen steeds vaker

Steeds vaker lenen onze zuiderburen op afbetaling. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNS in opdracht van AXA. Belgen lenen zelfs om op reis te gaan of een chirurgische ingreep te betalen.

Zelfs voor schoolboeken van kinderen of een opname in het ziekenhuis wordt geleend op afbetaling
Zelfs voor schoolboeken van kinderen of een opname in het ziekenhuis wordt geleend op afbetaling

Waar in 2010 nog maar 6 procent van de Belgen een lening op afbetaling gebruikte voor zulke persoonlijke doeleinden, gaat het nu al om 15 procent. Onze zuiderburen lenen steeds vaker en niet alleen voor het kopen van een nieuwe auto of een verbouwing aan het huis, maar ook om op vakantie te gaan of voor een chirurgische ingreep. Naast het feit dat er meer leningen worden afgesloten in België, worden er ook steeds grotere leningen aangegaan. Dat blijkt uit onderzoek van TNS in opdracht van bank en verzekeraar AXA.

Belgen hadden eind vorig jaar nog zo’n 2 miljoen leningen op afbetaling lopen, dat is bijna 12 procent meer dan tien jaar geleden. Al die leningen samen zijn goed voor een bedrag van 16,63 miljard euro, ruim 57 procent meer dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet (BVK). Nooit eerder was de betaalachterstand op uitstaande leningen in België zo groot.

Dat men zich dieper in de schulden steekt is volgens het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling (VCS) niet heel merkwaardig. “We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij, die ons aanzet om te kopen. Desnoods op krediet. En de sector speelt daar handig op in”, meent Mohamed El Omari van het VCS. In totaal ondervroeg TNS 1.200 Belgen, waarvan 46 procent aangaf momenteel een lening op afbetaling te hebben lopen. Dit aantal lag drie jaar geleden nog op 38 procent.

Gepubliceerd op 2 oktober 2013 om 11:26 uur door de redactie.

Reageren