Toenemend aantal Belgen koopt eten op krediet

Uit onderzoek van de Belgische overheid blijkt dat kansarmen steeds vaker geld lenen om vervolgens te besteden aan voeding, kleding en energie. Het gebruikte krediet is dan vaak verstrekt door een warenhuis of winkel.

Financieel zwakke Belgen kiezen vaker voor lening.
Financieel zwakke Belgen kiezen vaker voor lening.

Meer en meer Belgen met zeer lage inkomens kopen met een lening via een warenhuis of soortgelijke hun basismiddelen als voeding, kleding (58,3%) en voor het betalen van energierekeningen (8,35). Deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek welke is gedaan voor de Belgische staatssecretaris Philips Courard van Armoedebestrijding.

Naast het feit dat de financieel zwakkeren dus lenen om te (over-)leven, blijkt ook dat ze veel vatbaarder zijn voor de reclames rondom leningen. Daarnaast heeft deze doelgroep ook veel vaker betalingsachterstanden: bijna 45% geeft dit zelf ook aan.

De staatssecretaris is nu voornemens om consumenten nog beter te informeren over alle kosten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening en ook de risico's welke gepaard gaan bij het afsluiten van een contract hiervoor. Ook zijn is de gevraagd rente een door in het oog en is dit iets wat "aan banden gelegd" moet worden.

Gepubliceerd op 24 juni 2011 om 10:22 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren