Studentenleningen minder populair bij studenten

Uit onderzoek is gebleken dat studenten van de Radboud Universiteit steeds vaker proberen om geen studieschuld op te bouwen.

Inkomsten buitenom de toegekende studiebeurs halen ze liever uit een bijbaantje of ze vragen geld aan hun ouders. Opmerkelijk is dat uit een enquête van de Radboud Universiteit blijkt dat nog maar één op de drie ingeschreven studenten een studentenlening heeft open staan.

Ruim de helft van de studenten die aangaf geen studentenlening te hebben zei dit voornamelijk te doen uit angst voor een torenhoge schuld na het afstuderen. Studenten die wel een studentenlening hebben, proberen de kosten daarvan zo laag mogelijk te houden.

Verder is gebleken uit het onderzoek dat voltijd-uitwonende studenten een maandinkomen hebben van gemiddeld 888 euro, dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar 2007 (820 euro). Ook de studenten die thuis wonen zijn er op vooruitgegaan, van 517 euro naar 582 euro per maand.

Het is voornamelijk de huidige financiële economische crisis die de aversie tegen leningen doet vergroten. Studentenvakbond AKKU vreest dat het hoger onderwijs minder toegankelijk word, studenten willen niet lenen maar worden door overheidsmaatregelen bijna gedwongen het wel te doen. Zeker wanneer het kabinet besluit, als reacties op de kredietcrisis, om het collegegeld te gaan verhogen of de studiebeurs gaat verlagen zal het hoger onderwijs minder populair worden.

Gepubliceerd op 4 maart 2009 om 13:18 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren