Studenten vaak onwetend over leenvoorwaarden

Budgetvoorlichter Nibud heeft onderzoek gedaan naar het studenten die geld lenen naast hun studiefinanciering. Gemiddeld lenen studenten 365 euro per maand, maar zijn ze vaak onwetend over de leenvoorwaarden en mogelijkheden voor toeslagen en belastingteruggaven.

Aantal studenten met studieschuld neemt komende jaren fors toe
Aantal studenten met studieschuld neemt komende jaren fors toe

Onderzoek onder 3.000 studenten door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft uitgewezen dat studenten gemiddeld 365 euro per maand lenen, maar vaak weinig weten over leenvoorwaarden en mogelijkheden voor belastingteruggaven en toeslagen. Studenten lopen daardoor veel geld mis en blijven achter met hoge schulden. Ruim een derde van alle hbo- en wo-studenten leent geld via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Na vier jaar studeren komt dit gemiddeld uit op een studieschuld van 17.500 euro.

Opvallend is dat bijna een vijfde van de studenten geen zorgtoeslag krijgt en ruim 10% geen belastingaangifte doet. Daarnaast zijn studenten erg slecht op de hoogte van de leenvoorwaarden. Zo weet een kwart niet hoe hoog de rente is die ze betalen en denkt een deel dat lenen bij DUO gratis is. Ook weet de helft van de ondervraagde studenten niet dat ze tijdens hun studie ook al rente betalen over hun schuld. Echter maken de meeste studenten zich allerminst zorgen over of ze hun schuld ooit nog kunnen afbetalen.

In totaal leent ruim een derde van de 650.000 studenten in het hoger onderwijs naast hun studiefinanciering extra geld via DUO. Daarvan vindt 55% van de 3.000 ondervraagden dat DUO het ze te gemakkelijk maakt om geld te lenen. Het is namelijk mogelijk binnen een paar muisklikken honderden euro’ s per maand te ontvangen.

Ook de mogelijkheden voor inkomsten als toeslagen en belastingteruggaven zijn voor veel studenten onbekend. Ongeveer 120.000 studenten ontvangen geen zorgtoeslag terwijl ze hier wel recht op hebben. Tevens doet een kwart van de studenten geen belastingaangifte en laat zo de mogelijkheid op veel geld liggen. Mede door het lage inkomen uit bijbaantjes kunnen studenten vaak een groot deel van hun loonbelasting terugvragen.

Toch is sparen bij studenten ook vrij populair, ruim tweederde van de studenten spaart 100 euro per maand en heeft zo’n 4.500 euro op een spaarrekening staan. Opmerkelijk is dat de helft van de studenten met een lening tegelijkertijd spaart.

Gepubliceerd op 21 mei 2012 om 11:50 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren