Studenten genoodzaakt te lenen door bezuinigingen

Het kabinet gaat flink bezuinigen op het onderwijs en dat heeft zo zijn gevolgen voor studenten. Uit de jaarlijkse Landelijke Stage Enquête van Stagemotor.nl blijkt dat bijna 1 op de 10 studenten een (hogere) lening nodig heeft om de studie te kunnen afronden.

Geld is een grote zorg voor studenten; 1 op de 10 genoodzaakt te lenen
Geld is een grote zorg voor studenten; 1 op de 10 genoodzaakt te lenen

Veel studenten maken zich zorgen over de toekomst en dan vooral over hoe ze hun studie kunnen financieren. Bijna 1 op de 10 studenten zegt namelijk een (hogere) lening nodig te hebben om de studie af te kunnen maken. Onderzoek door Stagemotor.nl onder ruim 2100 bezoekers van de website heeft dit uitgewezen. “Ik hoop echt dat het tot die instanties doordringt hoe moeilijk ze het maken voor studenten zoals ik”, zegt een bezorgde respondent.

Door de langstudeerboete en het instellingstarief voor de tweede studie, besluit 17% van de studenten af te zien van een masteropleiding als zij hun bachelor hebben gehaald. Daarbij besluit 9% van de studenten geen tweede bacheloropleiding te doen. Bijna een kwart zegt dat de langstudeerboete geen invloed heeft op hun studiekeuzes, zij verwachten bijvoorbeeld hun bachelor in vier jaar te kunnen halen.

Ongeveer de helft (48%) van de studenten maakt zich ‘redelijk tot ernstig’ zorgen over de kans om na de studie een tweede opleiding te volgen. Ook de oplopende studieschuld is voor studenten een doorn in het oog, zo’n 18% van de studenten maakt zich daar ernstige zorgen over. “De langstudeerboete is een ramp voor mensen die van opleiding wisselen”, is één van de reacties op de enquête. “Het telt gewoon door en je moet je opleiding eigenlijk in één keer goed kiezen.”

In totaal heeft 29% van de respondenten een lening. “Ik moet mijn master binnen één jaar afronden, anders kan ik het niet meer betalen”, aldus een ondervraagde. De gemiddelde studieschuld bedroeg volgens DUO vorig jaar nog € 12.523, inclusief rente.

Gepubliceerd op 22 juni 2012 om 9:11 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren