Studenten beseffen niet wat rood staan kost

Rood staan is de makkelijkste manier om snel over extra geld te kunnen beschikken. Maar wat kost dit nu eigenlijk? Uit onderzoek van Studenten.net blijkt dat het merendeel van de studenten niet weet wat het kost.

Studenten beseffen niet wat rood staan kost
Studenten beseffen niet wat rood staan kost

Bij het afsluiten van een bankrekening beslis je of je rood wilt kunnen staan. Dit is een hele makkelijke vorm van geld lenen, omdat je er geen contract voor af hoeft te sluiten. Maar wat kost dat nou precies, rood staan op je bankrekening. Te veel mensen kunnen deze vraag niet juist beantwoorden.

Dit blijkt uit onderzoek van Studenten.net. De resultaten zijn zorgwekkend, 80% van de studenten denkt dat rood staan een stuk goedkoper is dan werkelijk het geval is. Bijna 40% van de ondervraagden zegt dat de debetrente ergens tussen de vier en zes procent zit, bijna 15% van de studenten denkt zelfs minder dan 4% te betalen. In de praktijk is de debetrente op jaarbasis op studentenrekeningen gemiddeld 8 procent.

Dertig procent van de studenten geeft aan wel eens rood te staan. De helft daarvan redt het maandelijks net niet, en staat minder dan 250 euro in het rood. Opvallend is dat 5% van de ondervraagden maandelijks meer dan 750 euro in het rood gaat.

Van de studenten die aangeven het maandelijks niet te redden met de basisbeurs(45%) laat bijna twintig procent zich sponsoren door DUO met een lening, ruim 16% heeft een lening bij een bank en de rest laat zich helpen door ouders of vrienden.

In het dossier geld lenen of rood staan staat meer informatie over de grote voor-en nadelen van rood staan of geld lenen.

Gepubliceerd op 10 december 2010 om 10:14 uur door de redactie.

Reageren