Student maakt zich zorgen om leenstelsel

Het voorstel van de overheid om de basisbeurs voor studenten te vervangen voor een leenstelsel zorgt voor flink wat ophef. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de helft (53%) van de studenten er voor vreest later in de financiële problemen te komen.

Studenten vrezen voor schulden, wanneer overheid basisbeurs afschaft voor leenstelsel
Studenten vrezen voor schulden, wanneer overheid basisbeurs afschaft voor leenstelsel

Meer dan de helft van de studenten (53%) is bang voor schulden, wanneer de overheid de huidige basisbeurs vervangt voor een leenstelsel. Studenten verwachten met een flinke schuld op de arbeidsmarkt te moeten starten. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 1400 scholieren.

Eerder hebben de partijen PvdA, VVD, D66 en GroenLinks dit voorstel opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Dit besluit stuit echter op veel kritiek en studenten zijn bang in de schulden te komen. “Het is lastig om een goed betaalde baan te vinden na je studie en dus is het lastig om je schuld af te lossen. Bovendien ga je al met een schuld je leven in,” aldus een respondent.

Door de basisbeurs te vervangen door een leenstel vindt zes op de tien scholieren (60%) dat de overheid de kans ontneemt een goede studie te volgen. “Ik vind dat de overheid mensen moet steunen om door te leren. Nederland wil zo graag een kenniseconomie, maar krijgt het niet op deze manier. We hebben niks aan één ziekenhuis en honderd putjesscheppers.”

Mocht dit besluit er doorheen komen dan is een derde van de scholieren (35%) van plan om korter te gaan studeren. Ondanks alle kritiek op het besluit voor afschaffing van de basisbeurs, heeft 22% van de scholieren er wel begrip voor. De meeste zijn van plan te gaan werken (69%), spaargeld te gebruiken (44%) of geld te lenen van hun ouders (36%) om hun studie te kunnen financieren. Eén op de drie respondenten(29%) gaf aan van plan te zijn bij de overheid te lenen.

Gepubliceerd op 13 juli 2012 om 16:23 uur door de redactie.

Reageren