Stijgend aantal Walen die lening niet meer kan terugbetalen

Meer Walen raken in de problemen bij het terugbetalen van een lening. Mogelijk zullen tegen het eind van 2013 ruim 152.000 Waalse schuldenaren niet in staat zijn hun lening tijdig te betalen. Dat blijkt uit cijfers van het Observatorium Krediet en Schuldenlast. Het probleem met wanbetalingen zou in Wallonië hoger liggen dan in Vlaanderen.

Wanbetalingen liggen in Wallonië hoger dan in Vlaanderen
Wanbetalingen liggen in Wallonië hoger dan in Vlaanderen

Observatorium Krediet en Schuldenlast meldt dat een recordaantal Walen (in hoofdzaak Franstalige deel van België) hun niet lening meer kan terugbetalen. Als de cijfers bij onze zuiderburen zich doorzetten zoals afgelopen maanden, dan zullen tegen het eind van dit jaar ruim 152.000 Waalse schuldenaren minstens één van hun leningen niet terug kunnen betalen. In 2012 waren dat er nog 142.100. In Wallonië zou het probleem met wanbetalingen hoger liggen dan in Vlaanderen.

De cijfers van het Observatorium Krediet en Schuldenlast liegen er niet om. Steeds meer Belgen komen in de problemen bij het terugbetalen van hun lening. Volgens ramingen moet er rekening worden gehouden met 207.000 contracten die dit jaar niet terugbetaald kunnen worden. Dat betekent een stijging van 4,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De wanbetalingen zou nagenoeg bij alle soorten leningen zijn vastgesteld.

De kranten van de groep Sudpresse wijzen er op dat het risico op wanbetaling in Brussel het hoogst is. Dit jaar werden er bij de Centrale des Crédits pour la Wallonie 600.000 nieuwe leningen afgesloten. Dat is een stijging met 6 procent tegenover vorig jaar.

Gepubliceerd op 3 december 2013 om 13:22 uur door de redactie.

Reageren