Rotterdam wil jongeren die geld lenen beschermen

De gemeente Rotterdam wil dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het lesgeld van jongeren gaat inhouden op de uitbetaling van de studiebeurs. Veel kwetsbare jongeren die geld lenen kiezen ervoor daarmee niet het schoolgeld te betalen waardoor de schulden zich verder opstapelen.

Rotterdam wil jongeren tegen lening DUO beschermen
Rotterdam wil jongeren tegen lening DUO beschermen

De Rotterdamse wethouder van Werk en Inkomen, Marco Florijn, heeft zijn zorgen over deze situatie en te makkelijk lenen bij DUO aan de orde gesteld bij staatssecretaris Jetta Kleinsma (Sociale Zaken). De gemeente pleit ervoor dat het schoolgeld van kwetsbare jongeren wordt ingehouden op hun beurs. Kleinsma heeft toegezegd naar de problematiek te kijken.

“DUO is één van de schuldeisers in de top tien bij jongeren. Als die schuld nodig is om te studeren is dat geen probleem, maar als ze maximaal lenen en daarmee niet hun schoolgeld betalen verwoesten ze hun perspectief op lange termijn.” Alleen al in Rotterdam heeft 15 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 problematische schulden.

Jongeren die in de schuldsanering zitten mogen daarnaast ook niet studeren. Samen met Kleinsma en Onderwijswethouder Hugo de Jonge wil Florijn daar een oplossing voor. “Binnenkort hebben we daarover met jongeren die dit probleem hebben een gesprek over op het ministerie.” Veel jongeren hebben nu geen schuld door te studeren, maar door maximaal geld te lenen en dat niet gebruiken voor studie. Daar wil de gemeente Rotterdam nu een oplossing voor vinden.

Gepubliceerd op 28 mei 2013 om 12:02 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren