Renteloze lening voor moslims in Australië

Eén van de grootste banken in Australië, NAB (National Australia Bank), wilt geld lenen voor moslims mogelijk maken in overeenstemming met de Shariawetten. Deze renteloze lening zal de Shariawetten respecteren, geen rente maar wel winst.

Normalerwijs verdienen banken aan een lening door de rente, maar het vragen van rente is in strijd met Shariawetten. Daarom introduceert een grote Australische bank de renteloze lening voor Moslims. Op deze manier kunnen moslims geld lenen volgens de Islam, de Islam is tegen woekerleningen of oneerlijke leningen. Banken omzeilen dit nu door bijvoorbeeld een woning voor de klant te kopen en deze weer door te verkopen aan de klant, waarna deze de woning in termijnen terugbetaald.

De NAB ziet de renteloze lening voorlopig als een proef maar heeft er grote verwachtingen bij. Het enige wat de plannen nog kan tegenhouden is de Sharia Advies Raad (Sharia Advisory Board). De bank reserveert alvast 15 miljoen dollar voor de proef en ook niet-Moslims zullen in aanmerking kunnen komen voor de proef.

Gepubliceerd op 14 juni 2009 om 21:44 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren