Regels schuldregistratie moeten worden uitgebreid

De regels voor schuldregistratie moeten worden uitgebreid door de Tweede Kamer, vindt Het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit is nodig omdat steeds meer Nederlanders niet kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen.

Het BKR pleit voor uitbreiding schuldregistratie
Het BKR pleit voor uitbreiding schuldregistratie

Het BKR hoopt dat de Tweede Kamer de regels voor schuldregistratie uitbreidt. Het BKR krijgt nu namelijk geen gegevens over wantbetalers bij de belastingdienst, woningbouwverenigingen en energiebedrijven. Deze gegevens zou het bureau er wel graag bij willen hebben, om wanbetalers tegen zichzelf te beschermen. ‘Deze schulden zijn (...) onzichtbaar voor banken die kredieten verstrekken. Huishoudens met grote schulden kunnen nu nog te makkelijk geld lenen en komen zo nog verder in de problemen’, aldus algemeen directeur Peter van den Bosch.

Van den Bosch erkent dat uitbreiding van de regels voor schuldregistratie ten koste gaat van de privacy: 'Iedere registratie is een schending van de privacy, maar dient ook om mensen uit de problemen te houden. De regering heeft als doelstelling de schuldproblematiek te halveren, maar de schuldenproblematiek neemt alleen maar toe. Een wettelijk kader is nodig om helder te krijgen wat er kan.'

Het BKR wil daarom een wettelijke uitbreiding voor meer bevoegdheden. Eerder stak het College Bescherming Persoonsgegevens daar nog een stokje voor. Volgens het CBP zou het een te grote aanslag zijn op de privacy.

Gepubliceerd op 7 september 2011 om 11:31 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren