Absoluut record bedrag zakelijke leningen in België

Eind maart hadden de Belgische banken een bedrag van 124,158 miljard euro aan leningen uitstaan. Cijfers van Febelfin, de beroepsfederatie van de financiële sector, laten zien dat dit een absoluut record was.

Belgische ondernemers lenen meer geld als ooit tevoren.
Belgische ondernemers lenen meer geld als ooit tevoren.

De eerste drie maanden van 2011 was het aangevraagde totaalbedrag aan leningen door Belgische ondernemers 15% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks het recordbedrag aan leningen, was er slechts een stijging van 1,3% in het aantal aanvragen. Het aantal geweigerde leningen is, in tegenstelling tot bovenstaande stijgingen, wel gelijk gebleven met het eerste trimester van vorig jaar.

Het bedrag aan leningen aan nieuwe ondernemingen is vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar gestegen met bijna 16%. Ook hierbij is de extreem hoge lening van 1,5 miljard euro niet meegerekend om scheeftrekking te voorkomen, aangezien er anders sprake zou zijn van een stijging van meer dan 31 %.

Geconcludeerd kan worden dat de omvang van de individuele leningen hoger lag dan tijdens hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een uitzonderlijk hoge lening van 1,5 miljard euro is zelfs uit de statistieken gefilterd om een scheeftrekking te voorkomen. Met dit bedrag meegerekend zou er namelijk een stijging van maar liefst 26 % zijn geregistreerd.

Gepubliceerd op 27 juli 2011 om 21:27 uur door de redactie.

Reageren