Overheid laat MKB geld lenen voor innovatie

Vanaf volgend jaar kan het midden- en kleinbedrijf (MKB) geld lenen uit een speciaal fonds voor innovatieve projecten. De overheid heeft hiervoor 500 miljoen euro beschikbaar gesteld. De lening vervangt subsidies en moet terug worden betaald bij succes.

Overheid biedt helpende hand: lening voor innovatie.
Overheid biedt helpende hand: lening voor innovatie.

Een ondernemer opzoek naar kapitaal om zijn of haar innovaties te ontwikkelen en/of te lanceren kunnen vanaf 2012 terecht bij een speciaal fonds voor innovatieve projecten. Als het project een succes wordt zal de lening terugbetaald moeten worden aan de overheid.

Minister Verhagen van Innovatie laat weten dat geld uitlenen beter is als subsidiƫren en richt zich met het nieuwe fonds op tien sectoren, onder andere de chemiesector, tuinbouw en logistiek vallen hieronder.

Het gewijzigde beleid komt gedeeltelijk voort uit het advies van zogeheten topteams welke in opdracht van de overheid hebben onderzocht hoe Nederlandse bedrijven een leidende rol in de wereld kunnen gaan vervullen in hun sector. Deze topteams, bestaande uit een boegbeeld, wetenschapper, ambtenaar en ondernemer uit de betreffende sector.

Na terugbetaling van het geleende geld door de ondernemer, zal het geld binnen het fond (Innovatiefonds MKB) weer beschikbaar worden gesteld voor andere ondernemers.

Gepubliceerd op 18 juni 2011 om 22:23 uur door de redactie.

Reageren