Opnieuw meer Nederlanders met betalingsachterstand

Afgelopen jaar zijn de problemen met onbetaalde rekeningen in Nederland verder gestegen. Steeds meer Nederlands hebben problemen om hun schulden te betalen, blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Aantal wanbetalers in Nederland verder gestegen
Aantal wanbetalers in Nederland verder gestegen

Uit cijfers van het BKR blijkt dat in 2012 opnieuw meer Nederlanders betalingsachterstanden hebben. Vooral in de leeftijd van 25 tot 40 jaar zijn de problemen groot. In deze categorie heeft ruim 11% betalingsproblemen. Ook in de groep van 18 tot 24 jaar heeft bijna 8,5% problemen om zijn rekeningen te betalen.

Toch blijkt uit de cijfers dat niet overal de problemen even groot zijn. De facturen worden op de Veluwe, het platteland van Friesland, Overijssel, Zeeland en de grensstreek tussen Brabant en Limburg wel goed betaald. Vooral inwoners van de grootste steden zoals Rotterdam, Amsterdam en in mindere mate Den Haag en Utrecht hebben problemen met het betalen van hun rekeningen.

Om wat voor schulden het gaat is volgens woordvoerder Peter Hermsen lastig te achterhalen.“BKR registreert kredieten en betalingsachterstanden daarop. Achterstanden op telefoonrekeningen of en ziektekosten worden niet bij BKR geregistreerd. Bij die jonge groep kunnen die best aanwezig zijn.”

Volgens het BKR valt te concluderen dat hoe ouder mensen worden, hoe minder betalingsproblemen men heeft. Weliswaar nemen de geldzorgen na de 40 jaar iets af, toch heeft 9,5% in de deze categorie nog financiële zorgen.“Dat zijn met name jonge gezinnen die vaak met extra kosten te maken krijgen. Het zijn mensen die wel leningen afsluiten, maar ook te maken krijgen met allerlei nieuwe vormen van financiële tegenslag. Het kan zijn dat plotseling je dak lek is, er moet verbouwd worden of er komt een kind bij”, aldus Hermsen.

Het percentage betalingsachterstanden loopt vanaf de 50 jaar hard omlaag. Boven de 70 jaar heeft slechts 2% nog problemen met het voldoen van rekeningen. “Je ziet wel dat ook ouderen kredieten hebben, alleen het percentage betalingsachterstanden is daar duidelijk lager.”

Vooral het stijgende aantal wanbetalers is voor BKR de reden om te pleiten voor meer zichtbaarheid in schulden die mensen hebben. “We hebben al een keer aangegeven dat we het belangrijk vinden dat studieleningen geregistreerd gaan worden, maar ook ziektekosten en achterstanden bij de belastingdienst, huur en energie.” Volgens Hermsen heeft het dan ook een voorspellende waarde: “Het blijkt dat als je gegevens kan combineren, je in 80 procent van de gevallen vooraf kan aangeven wie er in de problemen dreigt te raken.”

Gepubliceerd op 22 januari 2013 om 10:04 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren