Opmerkelijk: Voetballers als onderpand voor lening

Ronaldo en Kaka worden door de Spaanse bank Bankia gebruikt als onderpand voor een lening bij de Europese Centrale Bank. Dit ontdekte de Spaanse krant El Païs

Voetballers als onderpand? Het kan in Spanje.
Voetballers als onderpand? Het kan in Spanje.

Daar waar consumenten bij banken altijd tegen zeer strikte eisen aanlopen m.b.t. een onderpand als ze een lening willen afsluiten, zijn banken zelf wat creatiever. De grootste spaarbank van Spanje, Bankia, ontstaan door een fusie van 7 regionale banken waaronder Caja Madrid Bankia, heeft snel extra kapitaal nodig, nadat het begin juli nipt slaagde voor de Europese stresstest voor banken. De bank wil obligaties gaan uitgeven via een fonds waar 772 miljoen euro in zit. Een aantal leningen dat de bank de afgelopen jaren toekende, wordt als onderpand gebruikt.

Het fonds is door Bankia opgericht om die leningen om te kunnen zetten in verhandelbare obligaties en herverpakte leningen. Met deze leningen en obligaties kan Bankia bij de Europese Centrale Bank terecht om aan geld te komen.

De voetbalclub Real Madrid staat onder andere op de lijst met leningen als onderpand. Real Madrid leende in juni 2009 een bedrag van 76,5 miljoen euro bij Caja Madrid voor de aanschaf van Kaka en Christiano Ronaldo. De audiovisuele rechten en spelerscontracten werden als onderpand aan Caja Madrid aangeboden.

Gepubliceerd op 30 juli 2011 om 14:24 uur door de redactie.

Reageren